Inrikes

Fler kan misstänkas för terrorbrott

INRIKES

Brott. Ytterligare svenskar kan komma att misstänkas för terrorbrott, enligt åklagaren. Mot en av de två män som häktats för terrorbrott genom mord ska det finnas bildbevis. Men mannen förnekar att det är han som syns på bilderna.

Vid häktningsförhandlingen presenterade åklagaren både fotografier och video som han menar är tagna i Syrien. I materialet ska den 32-årige mannen förekomma, menar han.

– Man ser inga ansikten öppet i materialet, men åklagaren menar att det finns andra kännetecknen som identifierar min klient. Vissa delar av materialet kan vara besvärande för honom, säger advokat Lars Salkola som försvarar den rullstolsburne 32-åringen.

Advokaten vill inte gå in på vad materialet visar, men 32-åringen häktades på sannolika skäl misstänkt för terrorbrott genom mord. Det är den högre misstankegraden. Han ska även genomgå en liten sinnesundersökning.

Häktade på sannolika skäl

Även en 30-årig man häktades på sannolika skäl misstänkt för terrorbrott genom mord.

– Att få en sådan här allvarlig anklagelse riktad mot sig är jobbigt för vem som helst, sade advokat Mia Sandros, innan förhandlingen.

32-åringen och en 30-årig man greps i torsdags. Gärningarna ska ha begåtts i Syrien under våren 2013.

Vidare häktades en 26-årig man på sannolika skäl för medhjälp till terrorbrott. Mannen som enligt åklagaren nu ska befinna sig i Syrien är häktad i sin frånvaro.

Rörde sig i islamistmiljöer

De tre misstänkta är alla från Göteborgstrakten. De ska ha rört sig i islamistiska miljöer vid tiden för det misstänkta brottet. Men åklagaren Ronnie Jacobsson kan inte specificera vilken organisation de har tillhört.

– Det är en sak vi får utreda lite närmare. Vid den här tiden, 2013, fanns det olika schatteringar i den islamiska miljön, och det återstår också att utreda. Vi är fortfarande väldigt tidigt i utredningen.

TT: Finns det ytterligare personer som är misstänkta för brott

– Det kan komma att bli så i alla fall. I sådana fall är det svenskar vi i första hand är intresserade av. Sedan samarbetar ju Säpo med andra säkerhetstjänster för att se om det kan finnas intresse för ytterligare länder att titta på det här.

Både 32-åringen och 30-åringen förnekar brott.

– Han ställer sig helt oförstående till anklagelsen, sade en av 30-åringens försvarare, Hans Gaestadius, efter förhandlingen.

Enligt utdrag från belastningsregistret har männen tidigare bara dömts för mindre brott.

Häktningsförhandlingarna i Göteborgs tingsrätt hölls i en säkerhetssal och åklagaren begärde särskild säkerhetskontroll.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes