Utpekad torped försvarar sitt land

Publicerad:
Uppdaterad:

Brott. Mannen som misstänks för mordförsök på en regimkritisk uzbekisk imam i Strömsund 2012 tar sitt hemland Uzbekistan i försvar.

Åklagaren hävdar att regimen låg bakom attentatet, men det tror inte han.

– Det har sagts mycket negativt om Uzbekistan här i domstolen, bland annat om dess regering. Jag som är invånare i Uzbekistan har en helt annan åsikt, sade 37-åringen när han fick ta till orda i Östersunds tingsrätt.

Han hade en "trygg sovjetisk uppväxt" i huvudstaden Tasjkent, även om han medgav att oliktänkande har behandlats illa.

– Jag har aldrig intresserat mig för politik.

Han hävdade att han före attentatet aldrig hört talas om den i den jämtländska orten Strömsund bosatte imamen Obid Nazarov, som han misstänks ha försökt lönnmörda.

"Inte staten"

37-åringen anser att uzbekiska myndigheter på laglig väg försökt efterlysa Nazarov sedan denne flytt utomlands.

– Det är min privata uppfattning att staten inte var inblandad i detta (mordförsöket).

Han hävdar att han ombads åka till Sverige av en kamrat i Moskva för att leta reda på Nazarov. Denne skulle vara skyldig någon en stor summa pengar. Den misstänkte sade att han till slut hittade och filmade Nazarov i Strömsund och gav filmen till sin kamrat i Moskva.

Sedan ombads han att åka till Sverige igen, för att lämna ett paket med leksaker till kamratens syster här. Och då passade han av en händelse på att resa till Strömsund igen, vid tiden för attentatet.

– Jag åkte runt för att jag ville se hur det verkade vara att leva där, sade 37-åringen.

"Inga bra förklaringar"

Han sade sig ha ombetts av någon som ringde att bara lägga paketet på en allmän plats i Östersund, trots att systern bodde i södra Sverige. Sen åkte han till kamratens syster där och vidare till Moskva. Väl i den ryska huvudstaden hamnade han i en het diskussion med sin kamrat eftersom de båda insett att Nazarov blivit skjuten. "Jag är ledsen, jag har blivit vilseledd", sade kamraten då enligt 37-åringen.

Det är inga bra förklaringar, anser åklagaren Krister Petersson, som kommer att yrka på livstids fängelse.

Den misstänktes dna finns på den väska som vapnet, som tros ha använts vid attentatet, hittades i. Mobilmaster har registrerat att mannens telefon fanns i Strömsund då Nazarov sköts. Bara minuter efter attentatet rörde sig sedan mobiltelefonen ifrån orten.

Imamens som David Nazarov berättade dessförinnan om hur familjen var svårt förföljd i hemlandet och att hans bror är försvunnen sedan över tio år. När han berättade om hur fadern hittades efter mordförsöket rann tårarna på de många svensk-uzbekiska åhörarna.

TT

Publicerad: