Oro och skattehöjningar i sommartal

Publicerad:
Uppdaterad:

Politik. Om statsminister Stefan Löfvens sommartal präglades av våld och brott så fokuserade V-ledaren Jonas Sjöstedt på psykisk ohälsa och skattehöjningar.

– Sommaren 2015 kommer vi att minnas som orons sommar, sade Stefan Löfven.

Stora delar av hans tal handlade om sommarens våldsdåd, sprängningar, mord och attentat. Men också om tiggeriet och ett flyktingmottagande som kräver en stor ansträngning av Sverige. Han inledde med en beskrivning av en organiserad brottslighet som skapar skräck hos människor som vaknar av smällar mitt i natten, hur mäns våld mot kvinnor fortsätter att skapa tragedier och om hur tiggare och asylboenden attackeras.

– Det här fyller mig med oro. Jag vet att ni känner den också, sade Löfven.

Psykisk ohälsa

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt tog upp den psykiska ohälsan i sitt tal. V vill se en satsning i höstens budget på 230 miljoner kronor mot barns och ungas psykiska ohälsa, främst genom ökade resurser till mottagningar för unga.

– Det är viktigare att unga tjejer får stöd än att man får avdrag för städning i hemmet, sade Sjöstedt, som vill betala satsningen genom att minska avdraget för rut-avdraget från 50 till 30 procent.

Enligt undersökningar upplever unga flickor större ohälsa än pojkar. Självmordsstatistiken visar dock att det är betydligt fler unga män 15-24 år som tar livet av sig än kvinnor i motsvarande ålder.

Sjöstedt efterlyste höjda skatter och en regering som vågar mer i den ekonomiska politiken.

– Det är tydligt att vi har en mycket högre ambitionsnivå än regeringen, det kommer att vara tuffa förhandlingar, sade han vid en pressträff.

Våld och oro

Statsministern ville inte kommentera V:s budgetkrav men framhöll ändå att förslagen om den psykiska ohälsan är intressanta. Det enda budgetförslag Löfven själv presenterade var fler utbildningsplatser på yrkeshögskolan, ett förslag som redan är förhandlat med Vänsterpartiet, framhöll han.

Förutom våld och oro i såväl Sverige som utomlands, tog Löfven även upp situationen med det ökade tiggeriet. Målet är att tiggandet ska bort.

– Denna regering vägrar att acceptera tiggeriet och utsattheten. Men vi riktar inte vreden mot tiggarna utan mot den nöd som skapar tiggeriet, sade han.

Även flyktingmottagandet kom upp i talet, en ansträngning som hela Sverige ska möta, enligt Löfven.

– Därför måste alla kommuner vara med och dela på ansvaret. Regeringen förbereder en lagstiftning. Det måste vara slut på att Sveriges rikaste kommuner flyr sitt ansvar, sade han.

TT

Publicerad: