Inrikes

Fredag den 13:e ingen otursdag - eller?

INRIKES

Mänskligt. Datumet ger vissa skrämselhicka, andra fnyser mest åt skrocken. Men försäkringsbolagens siffror går isär när det gäller fredag den 13:e.

– Det verkar orimligt att en dag ska kunna påverka, säger folklivsforskare Ebbe Schön, själv född på "otursdagen".

Om man ska tro Trygg-Hansa kan man slappna av inför fredagsmyset i kväll. Försäkringsbolaget har nämligen gått igenom skadeanmälningar de senaste sju åren vad gäller fredag den 13:e kontra "vanliga" fredagar. Resultatet? Färre skador fredag den 13:e. Bland annat fem procent färre kollisioner.

– Vi kan se att det inte händer mer skador då än andra tider på året, säger Håkan Franzén, försäkringsexpert på Trygg-Hansa.

– Den dagen på året vi kan se en topp är Valborgsmässoafton och det gäller cykelstölder. Men nej, det handlar ju inte om otur.

Motsägelsefull statistik

Allt klart då och skrocken avslöjad som bluff? Nej, inte enligt försäkringsbolaget If. Enligt bolagets statistik ökar i stället antalet olyckor om kalendern säger fredag den 13:e. Åtta procent jämfört med andra fredagar.

– Ingen kan säga vad det beror på, men eftersom många går omkring och är lite skrockfulla kanske man agerar annorlunda under dagen, säger Caroline Uliana, informationschef på If.

Försäkringsbolaget har även genomfört en undersökning där över 3 500 personer fått svara på hur skrockfulla de är. Resultatet visar att en femtedel av de tillfrågade männen och en tredjedel av kvinnorna ser sig själva som skrockfulla.

"Massmedier tacksamma"

Folklivsforskaren Ebbe Schön, själv född fredag den 13:e 1929, tror att det finns en enkel förklaring till det konstanta intresset för "otursdagen".

– Det vill jag faktiskt tillskriva massmedier. Massmedier är tacksamma att det finns något att skriva om de stora helgerna och fredag den 13:e, då passar man på. Det bidrar, säger han.

Fascinationen för datumet tror han speglar människans vilja att kontrollera sitt liv. Idén om att det endast finns en otursdag är på det sättet betryggande.

– Då kan man gå trygg övriga året, säger Ebbe Schön.

Själv upplever han inte att han haft särskilt mycket otur i livet, trots födelsedagen.

– Nej, det har jag inte märkt i varje fall. Jag har försökt att inte drabba andra heller. Det har gått bra.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes