Hon gick ensam in till vargarna

INRIKES

Vargattacken. Fyra år efter det att en skötare dödats av vargar på Kolmården kommer i dag tingsrättens dom. Vad hände egentligen där i varghägnet - och hur kunde det gå så illa?

Hälsotillståndet

Skötaren som dödades av vargarna i hägnet på Kolmården hade enligt vittnesuppgifter klagat på problem med smärta i ena ögat, huvudvärk och yrsel. Förlorade hon medvetandet inne i hägnet, eller satte hon sig ner? Vargar kan betrakta personer som hamnat på marken som villebråd.

Regnkläderna

Skötarens regnkläder hittades på marken en bit från hennes kropp. Först verkade det som att hon hade tagit av sig regnkläderna själv, men en närmare undersökning visade att vargarna hade bitit igenom kläderna på flera olika ställen. Vargar nafsar ofta efter kläder och föremål. Tog hon av sig regnkläderna för att avleda de aggressiva djuren?

Komradion

Skötaren gick in i hägnet utan komradio, en rutin som etablerats på Kolmården eftersom vargarna ofta slet i den utrustning som skötarna tog med sig in i hägnet. Hennes mobiltelefon hittades söndertuggad i inhägnaden.

Ensam

Skötaren gick in till vargarna ensam. Många experter har vittnat om att attacken troligen inte hade behövt få dödlig utgång om hon arbetat tillsammans med en kollega.

Ansvaret

Vem som var ansvarig för säkerhetsrutinerna på Kolmården var den stora frågan som skulle redas ut under rättegången. Djurparkens vd hade delegerat ansvaret till den zoologiske chefen, som hävdar att han i sin tur delegerat det vidare. Åklagaren hävdar att den zoologiske chefen bar ansvaret för säkerheten när attacken skedde.

TT