Julklapparnas yttre pyntade sedan länge

INRIKES

Julen. Julklappar som blir inslagna direkt i butiken sparar tid för tomten. Men det är inte alltid de vackraste paketen under granen.

Ganska lätt kan du piffa till paketet och göra det personligare på utsidan - något som gjorts sedan 1800-talet.

Hemligheten bakom en fint inslagen julklapp är att ha mottagaren i åtanke när innehållet packas in, berättar några dekoratörer i Malmö.

– Är det en person som bryr sig om miljö och återvinning? Någon som är glamourös eller lite rockig? Man ska helt enkelt tänka på vem som ska ha julklappen när den slås in, inte bara på innehållet, säger dekoratören Malin Bröddén på Tycke & Smak.

Lite extra kärlek

För den miljömedvetna kan man till exempel slå in gåvan i tidningspapper och göra en snygg dekoration av kopieringspapper eller toalettrullar, berättar dekoratörskollegan Anette Bergh på Creativ Stil.

– Det är ju saker som nästan alltid finns hemma och som gör inslagningen enkel, snygg och billig. Som dekoratör tycker jag att det är viktigt med en fin inslagning, jag blir extra glad om jag får ett paket som någon har lagt ner lite extra kärlek på, och tänkt till lite, säger Anette Bergh.

Förr i tiden - före industrialiseringen - var julgåvor mest förknippade med borgerliga hem och därmed något som en liten del av befolkningen höll på med, berättar etnologen Jonas Engman vid Nordiska Museet.

– Bland den övriga befolkningen delade man inte ut julgåvor. Men de gjorde en annan sak som är lite skoj, på många håll sprang nämligen folk runt i byarna och slängde in någon träbit, en docka eller en vers på golvet hos mottagaren. Och detta kallades julklapp, eftersom man "klappade" på dörren och slängde in något, säger Jonas Engman till TT.

Skämtsam karaktär

Mycket av det som hamnade på människors hallgolv var ju en form av gåva, men mer skämtsam och ironisk i sin karaktär jämfört med det som gavs och togs emot i borgerliga hem.

– Julklappar var ofta något ironiskt och skämtsamt, till exempel en ganska elak julvers.

Med en växande medelklass under 1800-talet blev gåvor till jul allt vanligare. Jultomten med sin julklappssäck såg dagens ljus i Sverige under senare delen av 1800-talet. Den stora explosionen för julklappar hänger ihop med efterkrigstidens enorma tillväxt, berättar Engman.

– När det började köpas mer massproducerade varor, till exempel leksaker, ansträngde sig folk för att göra julklapparna mer personliga. Det gjorde man genom att slå in gåvan, med lack och eget papper. Man vill visa att det är något personligt trots att likadana grejer ges bort, genom att intimisera det massproducerade.

Personlig prägel

Han förklarar att människor ofta reagerar negativt på julklappar som ges bort av slentrian.

– Man vill ge och få saker som är personligt präglade.

Dagen före julafton sätter sig dekoratören Anette Bergh ner med familjen för att pyssla med julklapparna.

– Då brukar vi dekorera paketen och rimma. Alla kan lyckas med sådant, det är inte så svårt.

TT