Inrikes

EU vill stävja svart arbetsmarknad

INRIKES

Strasbourg. Arbetsgivare i EU som anställer illegala invandrare ska straffas. De hotas snart av böter och andra sanktioner i hela unionen.

EU-parlamentet godkände på onsdagen en överenskommelse med EU-ländernas regeringar om att kriminalisera arbetsgivare som anställer papperslösa. Mellan 5 och 8 miljoner människor från länder utanför EU bedöms arbeta illegalt i unionen, främst i jordbruket, byggsektorn, städbranschen och på restauranger.

Företagen kan till exempel bli tvungna att betala böter, betala rättmätig lön i efterhand, betala skatt som de smitit från, betala tillbaka stödpengar och i riktigt allvarliga fall hamna i fängelse.

Nej från Billström

EU vill försvåra svartjobb, göra det mindre lockande att ta sig illegalt till EU och markera att det inte är acceptabelt att papperslösa tvingas jobba till usla löner och villkor.

Bra, tycker EU-parlamentarikern Inger Segelström (S). Men hon är missnöjd med att privatpersoner som anställer papperslösa i hemmet kommer lindrigare undan.

– Kvinnorna som jobbar där är minst lika utsatta, säger Segelström.

Den svenska regeringen är inte emot lagstiftningen i sak, men migrationsminister Tobias Billström (M) kommer ändå att rösta nej när medlemsländerna ska säga sitt i slutet av februari. Regeringen anser att frågan är en sak för riksdagen och de andra nationella parlamenten, inte för EU.

Olagligt i Sverige

EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark (M) röstade nej av samma skäl.

– Dessutom tycker jag att förslaget har udden riktad mot flyktingarna. Man vill se till att de håller sig undan, säger Hökmark.

Även en del människorättsorganisationer varnar för att lagstiftningen kan leda till att redan utsatta människor får det ännu värre.

För svensk del kommer den nya lagen inte att betyda så mycket. Det är redan olagligt att anställa papperslösa i Sverige. Den väntas få större betydelse i länder som tar emot väldigt många papperslösa eller där den svarta ekonomin spelar en större roll.

De nya reglerna beräknas träda i kraft 2011.

TT:s korrespondent

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes