Bedragna på kärleken - och pengarna

INRIKES

Brott. Bedragare letar efter offer som har värkande hjärta och svällande plånbok.

Mikael förlorade hundratusentals kronor när han sökte kärleken.

Som nyseparerad skapade Mikael en profil på dejtingsidan Badoo i november 2013. En amerikansk kvinna visade snabbt intresse.

Några dagar senare skulle hon åka till Istanbul, och där började problemen. Första gången bad hon om 100 euro. Sedan blev det mer och mer.

– Hon spelade på känslor, det skulle bli så bra när vi träffades. Det blev som en drog, säger han.

Tog lån på 170 000

Han ignorerade varningsklockorna. För att kunna göra den sista överföringen tog han ett lån på 170 000 kronor. På julafton skulle hon landa på Arlanda med en biljett Mikael betalat. Men ingen dök upp.

I stället fick han ett mejl från ett sjukhus där de berättade att hon varit med om en olycka - och att mer pengar behövdes.

En illa redigerad bild på kvinnan i sjukhussängen fick misstankarna att växa. När Mikael gjorde research upptäckte han att IP-adresserna kom från Nigeria och bilderna på henne förekom i liknande bedrägerihistorier på nätet.

– Jag kände mig förnedrad, det är en stor skam.

Inte ensam

Varje vecka anmäls minst ett romansbedrägeri. Fallen är nästan omöjliga att utreda, enligt polisen.

Jan Olsson, förundersökningsledare på polisens nationella bedrägericenter, skissar i stora drag upp hur bedragarna jobbar: De är organiserade, kontaktar en stor mängd potentiella offer på sociala medier och dejtingsajter, bygger upp förtroendet under lång tid, och frågar slutligen om offret kan bidra med allt från några tusenlappar till miljoner kronor. Fallen är nästan omöjliga att utreda, enligt polisen.

– Det är jätteovanligt att vi får tag på bedragarna. Betalningarna görs ofta genom Western Union som man är ganska anonym på.

"Offret sätter agendan"

Pär-Anders Granhag, professor i psykologi vid Göteborgs universitet, förklarar att hemligheten bakom ett lyckat romansbedrägeri ligger i att hitta rätt offer - inte att vara så övertygande som möjligt inför vem som helst.

– De letar efter personer som törstar efter en djup relation, och låter sedan offrets tankar och känslor stå i centrum. Det är offret som sätter agendan, och sedan går bedragaren personen till mötes. Det kan vara en ganska enkel match när de har gjort sitt val, säger Pär-Anders Granhag.

Tydliga varningssignaler är om relationen fördjupas i rasande takt, och om samtalsämnet glider över till att handla om pengar.

– Man kan säga att man vill fortsätta kontakten, men inte ge sig in på det ekonomiska, eller vara så uppriktig som att hänvisa till att många blir lurade. Då upptäcker man rätt snart om pengarna var kärnan i relationen, säger Pär-Anders Granhag.

TT