FP: Ytterligare en pappamånad

Publicerad:
Uppdaterad:

Västerås. Folkpartiets landsmötet beslutade på söndagen att en tredje månad i föräldraförsäkringen ska öronmärkas åt vardera föräldern, en så kallad pappamånad. Landsmötet vill också att vårdnadsbidraget avskaffas.

Demokratiministern Birgitta Ohlsson framhöll att det handlar om ett redskap för att göra Folkpartiet till Sveriges vassaste feministiska parti.

– Det handlar om att visa mod men också motkraft mot de bakåtsträvande krafterna, Sverigedemokraterna, Ja till livet och vårdnadsbidragskramarna. Liberal feminism är feminism utan socialism och liberalism utan konservatism, sade hon.

– De som säger att jämställdheten inte är en valfråga vet inte vad de pratar om, sade jämställdhetsminister Maria Arnholm.

Flera ombud beskrev det som ett historiskt beslut. Men alla var inte för en ytterligare pappamånad.

– Vad tycker väljarna? Det är fler svenskar som tror på spöken än som vill ha kvotering av föräldraförsäkringen. Bara sju procent av småbarnsföräldrarna vill ha det. 86 procent av Folkpartiets väljare är emot. Det finns inte majoritet för det i något politiskt parti. Låt föräldrarna bestämma själva, sade Mathias Sundin, men han fick mothugg.

– Jag är väldigt stolt, men jag är litet ledsen att vi inte gick litet längre, för det är många av oss som vill mer. Det här är inte slutet utan bara början, sade Jasenko Selimovic, från Göteborg.

Alla talare var stolta över skrivningarna i partiprogrammet om jämställdhet, trots att det är ganska ont om konkreta förslag. Förutom pappamånaden slås fast att ett jämställdhetsperspektiv ska integreras i alla relevanta offentliga beslut och att skolan ska arbeta med jämställdhet- och genusfrågor.

TT

Publicerad: