Sjunkande förtroende för Reinfeldt

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) får den lägsta förtroendesiffran på fem år i en ny undersökning som gjorts av Dagens Nyheter/Ipsos.

Förtroendet är 48 procent jämfört med 52 procent i föregående mätning

– Jag har attityden att jag jobbar på, säger Fredrik Reinfeldt till TT om den låga förtroendesiffrorna.

Statsministern säger att partiet nu förbereder sig inför valet nästa år.

– Vi ökar tempot i Moderaterna och har omfattande Alliansförberedelser i gång. Val avgörs på valdagen.

Stödet för Socialdemokraternas ordförande Stefan Löfven sjunker också, från 43 till 42 procent.

Den lägre förtroendesiffran för Reinfeldt är statistiskt signifikant, enligt DN.

– Under hösten har vi sett ett sjunkande betyg för regeringen och Moderaterna. Då är det inte helt förvånande att det avspeglar sig i förtroendet för den politiker som leder regeringen och Moderaterna, säger Johanna Laurin Gulled, opinionsanalytiker på Ipsos, till tidningen.

Jämfört med förra mätningen i juni är förtroendet oförändrat för Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund, Folkpartiets Jan Björklund och Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson.

Förtroendet för Centerpartiets partiledare Annie Lööf, Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt och Miljöpartiets språkrör Åsa Romson ökar däremot något.

Miljöpartiets andra språkrör, Gustav Fridolin, har däremot tappat förtroende, enligt undersökningen som gjordes under perioden 10-29 oktober.

Ipsos/DN baserar mätningen på telefonintervjuer med 2 225 telefonintervjuer med svenska medborgare från 18 år och uppåt.

TT

Publicerad: