Typiskt midsommarväder i dag

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. Den som ska fira midsommar under bar himmel i dag kan inte räkna med att få se solen. På många håll i landet är det molnigt och risk för regn.

– Man kan kalla det för typiskt midsommarväder, säger Alexandra Ohlsson, jourhavande meteorolog på SMHI.

Bäst chans till sol är det i Götaland, där vädret ändå blir mest molnigt. Det kan komma någon lokal skur, men blir i övrigt mest uppehåll. Temperaturen ligger mellan 14 och 18 grader.

Lite sol

Även den som firar midsommar i Svealand får räkna med molnigt väder. Störst chans till uppehåll är det i de östra delarna, där det också är bäst förutsättningar för lite sol mellan molnen. Midsommarfirare i Värmland och Dalarna riskerar däremot att råka ut för en del skurar under dagen. Temperaturen ligger mellan 15 och 19 grader, men Dalafjällen får nöja sig med 10-15 grader.

Midsommaraftonens blötaste väder finns i norra Sverige. Det är risk för regn eller skurar i stora delar av Norrland, och ett regnområde berör Jämtland, Västernorrland och mellersta Norrland. Lokalt kan det också bli åska. Bäst möjlighet att få se solen är det i norra Lappland. Temperaturen varierar mycket, men ligger ungefär mellan 13 och 18 grader.

Bättre i fjol

Årets midsommarväder skiljer sig inte så mycket från tidigare år, men i fjol var det lite finare väder än det ser ut att bli i år.

– Blickar man bakåt i tiden har vi haft ett par ostadiga midsommaraftnar, men förra året var det soligare och varmare i Götaland och Svealand, säger meteorolog Alexandra Ohlsson.

TT

Publicerad: