Oljeutsläpp hotar Kosterhavet

Publicerad:
Uppdaterad:

Göteborg. Olja från det isländska fartyget Godafoss som gick på grund vid norska Hvaler i går kväll har nu nått öar i den norska nationalparken Ytre Hvaler och och hotar även Kosterhavet på den svenska sidan.

– Vi har fått in flera observationer från våra båtar om att olja nått flera öar i området, säger Lars-Erik Gutubakken, på räddningsledningen i Östfold till TT.

Det är nu klart att Godafoss hade fulla bränsletankar innan fartyget lämnade Fredrikstad, totalt 500 ton tjockolja. Hur mycket av oljan som runnit ut är ännu oklart.

– Oljan är mycket svår och tung att få upp. Det är mycket kallt i vattnet vilket inte gör det lättare, säger Lars-Erik Gutubakken.

Oljan har delats upp i flera olika fält, varav det största är drygt 4,5 kilometer långt. Men sedan finns minst två fält till, och även de kan delas upp i mindre utsläppsfält.

Sverige bidrar med hjälpinsatser. Kustbevakningsplan från Skavsta i Nyköping har flugit till området för att spana efter olja. Kustbevakningen har också skickat två av sina båtar till området, KBV050 och KBV051.

Enligt den svenska kustbevakningen ska oljeläckaget från Gudafoss upphört.

– Vi har uppgifter från norska Kystverket om att läckaget stoppats. De har också lagt ut högsjölänsor runt fartyget som ska hindra att mer olja kan sprida sig i området, säger Ragnhild Bussqvist, vakthavande befäl för Kustbevakningen i Västsverige.

– Främst är det fågellivet i nationalparken som är hotat av ett oljeläckage, säger Anders Tysklind, nationalparkschef för Kosterhavet, till TT.

Men värst utsatt just nu är ändå den norska sidan av nationalparken, Ytre Hvaler, eftersom väder och vindförhållandena är gynnsamma för den svenska delen av parken.

För Hvalers kommun är oljeutsläppet en katastrof.

– Vi har inte talat om "ifall ett oljeutsläpp händer" utan "när det händer". Och det här var nog bland de värsta som kunde hända. Om mycket olja når våra klippiga kuster, kommer det bli mycket svårt att sanera, säger kommunstyrelsens ordförande i Hvaler, Eivind Norman Borge.

– Det här drabbar ju den unika miljö som finns i Ytre Hvalers marina nationalpark. Det är en mycket känslig miljö, säger han.

Godafoss står också hårt på grund, förklarar Borge. Dessutom har båten fått en slagsida på 7 grader.

– Det märkliga var att vi satt och hade kommunstyrelsemöte, och talade bland annat om vår beredskap för oljeutsläpp. Mitt i detta kommer beskedet att båten gått på grund, säger Norman Borge.

TT

Publicerad: