Ministrars tystnad får kritik

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. Carl Bildts och Tobias Billströms vägran att svara på frågor om uppgifterna från Wikileaks får skarp kritik från oppositionen.

Statsvetare som TT talat med säger att det verkar som om ministrarna blivit tagna på sängen.

Debatten fortsätter efter fredagens uppgifter om vad utrikesminister Carl Bildt (M) och migrationsminister Tobias Billström (M) ska ha sagt vid ett möte med USA:s ambassadör i Irak 2007.

Under fredagen ville inte Bildt eller Billström uttala sig med hänvisning till att de inte ville kommentera Wikileaks uppgifter.

Inga intervjuer

Inte heller på lördagen ville de svara på frågor, men i ett skriftligt uttalande på kvällen sade Tobias Billström bland annat:

"Jag har inte sagt något annat till den amerikanska ambassaden i Bagdad om svensk asylpolitik än vad jag har sagt offentligt i Sverige. Jag har däremot inga synpunkter på vad amerikansk ambassadpersonal skriver i sina rapporter."

Enligt dokument från Wikileaks ska Bildt vid mötet bland annat sagt att han ville ha en överenskommelse med Irak om att återsända irakier som inte fick uppehållstillstånd i Sverige. Annars skulle det inte gå att upprätta en svensk ambassad i Bagdad.

De båda ministrarna ska också ha nämnt flera hedersrelaterade mord i Sverige som får svenskarna att kräva en hårdare flyktingpolitik.

Fortsatt kritik

Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin är mycket kritisk till vad Carl Bildt och Tobias Billström ska ha sagt vid mötet.

– Jag brukar vara försiktig med att använda ord som skandalöst, men det här är en skandal, säger hon till Svenska Dagbladet på nätet.

Att de valt att inte kommentera uppgifterna tycker hon är anmärkningsvärt och säger att ministrarna nu "måste reda ut hur det är".

Även Miljöpartiets språkrörskandidat Gustav Fridolin är kritisk mot ministrarna medan liberala ungdomsförbundet kräver att Tobias Billström avgår.

Marie Demker, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, konstaterar att politikerna måste vänja sig vid den situation som nu råder.

– Våra folkvalda måste inse att läckor via till exempel Wikileaks kommit att bli regel snarare än undantag, säger hon till TT och fortsätter:

– De (Bildt och Billström) verkar lite tagna på sängen. Man kan uppfatta det som om de inte riktigt hade förberett sig för detta.

TT

Publicerad: