Inga fängelserymningar förra året

Publicerad:
Uppdaterad:

Norrköping. Förra året lyckades ingen rymma från landets slutna fängelser. Det har aldrig hänt tidigare i den svenska kriminalvårdens historia.

Antalet intagna som avvek från de öppna anstalterna minskade samtidigt, från 40 år 2009 till 34 i fjol, uppger Kriminalvården.

Rymningarna har stadigt minskat under 2000-talet och särskilt efter massrymningarna från Kumla 2004. Efter den händelsen förbättrades säkerheten rejält och det blev svårare att rymma.

Det är en serie åtgärder som ligger bakom det minskade antalet rymningar. Kriminalvårdens chef Lars Nylén framhåller personalens kompetens som en av de viktigaste.

– Vi har i dag en utbildad och duktig personal, vilket den inte var förut. Personalen vet sina befogenheter och skyldigheter. Personalen arbetar nära de intagna, fångar snabbt upp stämningar och kan ingripa, säger Lars Nylén till TT.

En annan förklaring är att Kriminalvården placerar de intagna mer omsorgsfullt och inte låter dem vistas med vilka som helst.

Lars Nylén betonar också att säkerheten höjts på de tunga fängelserna där risken för rymningar är störst. Många anstalter har fått ett förstärkt yttre skydd.

– Vi har utvidgat de inhägnade områdena. Det finns flera barriärer, säger Lars Nylén.

Under förra året lyckades en intern ta sig över staketen vid den slutna anstalten Storboda i Rosersberg norr om Stockholm, men han greps omedelbart av personalen. Händelsen bedöms därför som ett rymningsförsök och inte en som en fullbordad rymning.

TT

Publicerad: