Ont om influensavaccin på flera håll

INRIKES

Medicin. Intresset för att vaccinera sig mot influensa var större än vad flera vårdgivare trott. Det har lett till att det nu råder brist på doser på flera håll i landet.

– För en dryg vecka sedan gick vi ut med att influensasäsongen hade startat och det ledde nog till en stor rusning och de klarade inte att fylla på med den takt som det skulle behövas, säger Åke Örtqvist, smittskyddsläkare vid Stockholms läns landsting.

Stockholm är ett av de landsting som drabbats av vaccinbristen sedan doserna hos Sanofi Pasteur MSD, försäljaren av vaccinet kallat Vaxigrip, börjat ta slut. Även bland andra Region Skåne och Östergötlands läns landsting har upphandlat vaccin därifrån.

"Vi för en kontinuerlig dialog med respektive upphandlande myndighet. Vi kommer att få hit ny leverans, förhoppningsvis så snart som inom ett par dagar eller ungefär en vecka", skriver Birgitta Wikman Erlandsson, presskontakt på Sanofi Pasteur MSD, i ett mejl till TT.

Enligt henne beror bristen på att efterfrågan på vaccinet var större än landstingen trott.

Åke Örtqvist säger att man i Stockholm försökt lösa problemet med att kontakta andra försäljare av influensavaccin, men även där var det ont om doser.

– Det är ingen kris, det kan man inte säga. Men det är alltid synd om folk inte får när de kommer och vill ta vaccinet, säger han.

TT