"Antiziganismen är djupt rotad"

Publicerad:
Uppdaterad:

Samhälle. Sverige är infekterat av antiziganism och situationen för mänskliga rättigheter är allvarlig.

Det konstaterar Kommissionen mot antiziganism som nu har lämnat sitt slutbetänkande till regeringen.

Kommissionens ordförande Thomas Hammarberg menar att "infektionen" tar sig många uttryck.

– När romer går in i en butik i dag är det påfallande ofta som de övervakas. Uppenbarligen är syftet att se om de stjäl eller inte. Romer som söker jobb undviker nästan alltid att tala om att de är romer och de som har romska namn har ofta bytt till ett mer typiskt svenskt namn, säger han.

– Det är sådana vardagliga ting som visar att diskrimineringen fortfarande finns.

Officiell ursäkt

Bland förslagen som har lämnats till regeringen finns krav på en ursäkt för de historiska övergrepp som romer har varit utsatta för.

– Statsministern, andra statsråd och partiledarna måste ställa sig bakom en riktig officiell ursäkt till de romska grupperna och medge att det här är någonting som vi aldrig kan acceptera i fortsättningen, säger Thomas Hammarberg.

Inte minst Skånepolisens register över tusentals romer är tecken på att utvecklingen har gått bakåt i Sverige, anser kommissionsledamoten och EU-parlamentarikern Soraya Post (FI). Hon är aktivist i romska frågor sedan 1980-talet och finns själv med i polisens olagliga register.

– Jag blev inte jätteförvånad, men jag blev uppriktigt väldigt ledsen. Jag hade hoppats på att det var färdigt med registreringar. Det har raserat vansinnigt mycket, säger hon.

– Just nu är vi i en återvändsgränd. Gör vi inte någonting nu så blir det förödande för hela samhället vad det gäller respekten för mänskliga rättigheter.

"Vill ha gjort skillnad"

Kultur- demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) inledde pressträffen med att hylla tidigare integrationsministern Erik Ullenhag (L) för initiativet till kommissionen.

– Hans engagemang har nu fått resultat, säger hon och tillägger att hon själv nu har en del att leva upp till.

– Det är bara två år kvar till valet och jag vill kunna gå till val med att ha gjort skillnad.

TT

Publicerad: