Inget terroristbrott i Malmö

INRIKES

Brott. Chefsåklagaren ansåg att branden i en muslimsk föreningslokal i Malmö skulle ses som terroristbrott.

Tingsrätten höll inte med och häktade den misstänkte syriske medborgaren för mordbrand av normalgraden.

Den 11 oktober i år brann det i en muslimsk föreningslokal i Malmö. I helgen greps och anhölls en man i 30-årsåldern, som är syrisk medborgare. Chefsåklagaren Agnetha Hilding Qvarnström ville att mannen skulle häktas på sannolika skäl misstänkt för terroristbrott genom grov mordbrand.

"Angrepp på staten Sverige"

– Jag yrkade på terroristbrott med anledning av valet av lokal som har eldhärjats. Det är en lokal för, vad jag förstår, shiitiska muslimer. Och jag tänker att det skulle kunna betraktas som ett angrepp på staten Sverige, då det i förlängningen skulle kunna ses som ett angrepp på de grundlagsskyddade fri- och rättigheterna vi har, såsom religionsfrihet. De grundlagsskyddade fri- och rättigheterna ska värnas av en demokrati, säger Agnetha Hilding Qvarnström, chefsåklagare vid riksenheten för säkerhetsmål.

Bevisningen om terrorbrott höll inte i Malmö tingsrätt, som häktade mannen på sannolika skäl misstänkt för mordbrand av normalgraden. Ett naturligt utfall, anser mannens försvarsadvokat Lars Edman.

– Det är ju väldigt höga krav som ska vara uppfyllda för att det ska kunna vara terroristbrott. I mitt slutanförande sade jag att åklagaren är långt därifrån. Och det håller tydligen tingsrätten med om, säger Edman.

"Helt oskyldig"

Mannen förnekar brott.

– Hans uppfattning är att han är helt oskyldig, säger Lars Edman, och berättar att hans klient blev förskräckt över att vara begärd häktad för något så allvarligt som terroristbrott.

TT: Har den misstänkte mannen någon koppling till en terroristorganisation?

– Jag kommenterar ingenting från utredningen. Det råder förundersökningssekretess, säger chefsåklagare Agnetha Hilding Qvarnström.

TT