S vill diskutera partibidrag

Stockholm. Socialdemokraterna öppnar nu för diskussioner med regeringen i den omstridda frågan om hur partibidragen ska redovisas.

– Vi har inte bytt fot i sakfrågan. Vi har kvar grundkravet på att vi ska ha en lagstiftning. Men det finns inget stöd för en sådan linje i utskottet och vi tycker att det är bättre att diskutera frågan med partierna, säger socialdemokraten Sven-Erik Österberg, som är ledamot i riksdagens konstitutionsutskott.

Frågan om partierna enligt lag ska tvingas redovisa alla sina bidrag har länge varit stridsfråga. I april fick Sverige hård kritik av Europarådets organ för korruptionsövervakning, som konstaterade det endast är Sverige, Malta, San Marino och Schweiz i Europa som saknar en sådan lagstiftning.

Partisekreterare Carin Jämtin sade då att en lagstiftning är enda vägen. Men nu öppnar alltså Socialdemokraterna för diskussioner om frivilliga överenskommelser i stället.

Efter tisdagens möte i konstitutionsutskottet kommer en kallelse att skickas ut, där partierna bjuds in till att diskutera frågan, uppger SVT:s rapport.

– Nu kommer det att bli diskussioner med samtliga partier för att nå en lösning med ökad insyn. Ytterst kan det leda till lagstiftning, men det vet vi ingenting om, säger Sven-Erik Österberg.

TT