Inrikes

Fem döms för morden i Hallonbergen

INRIKES

Brott. Han berättade för polisen om vad han sett efter upptakten till ett mord i Hallonbergen, norr om Stockholm. Sex veckor senare mördades mannen och hans sambo i brutala knivattacker. Fem män döms nu för morden, varav en till livstids fängelse.

Det första mordet skedde den 22 januari i fjol på vid Karolinska vägen i Solna och började då en 25-åring besköts i ett parkeringsgarage i Hallonbergen norr om Stockholm. Skadad flydde han från platsen och försökte ta sig till Karolinska universitetssjukhuset. Nära sjukhuset prejade gärningsmännen den bil han färdades i och från mycket kort avstånd öppnade de på nytt eld mot honom. 25-åringen träffades av flera skott, bland annat i huvudet och dog på sjukhuset.

Livstids fängelse

Äldst av gärningsmännen är en i dag 22-årig man, som av Solna tingsrätt döms till livstid för mordet på 25-åringen. För mordet döms ytterligare två unga män till 12 respektive 10 års fängelse.

Sex veckor efter mordet på 25-åringen mördades ett gift par som bodde i närheten av parkeringshuset. Maken, en 39-årig man, hade berättat för polisen om vad han sett efter skottlossningen i garaget och åklagarna misstänker att gärningsmännen ville tysta honom. Paret attackerades med kniv i och utanför sitt hem. Flera personer tog sig in i deras lägenhet, blockerade kvinnans flyktväg och högg ihjäl henne. Mannen flydde men gärningsmännen hann upp honom och mördade honom.

Ringde SOS

Innan han mördades blev 39-åringen vittne till intrånget och ringde SOS Alarm. På inspelningen från samtalet hörs han säga att han tror att gärningsmännen vill döda honom på grund av vad han sett.

Under rättegången erkände 22-åringen knivmorden, men sade att han inte haft för avsikt att döda paret. Tingsrätten dömer honom likväl för mord. Utöver 22-åringen döms en man till 14 års fängelse för dubbelmordet. Den tredje gärningsmannen, som vid tillfället var 16 år, döms till sluten ungdomsvård i tre år.

Totalt var åtta personer åtalade för morden, men tre av dem frias från mordmisstankar då tingsrätten finner att åklagaren inte kunnat bevisa att de var inblandade i de brotten.

Tingsrätten var oenig i sin dom. En av nämndemännen ville fälla samtliga för morden.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes