Barnhem i Marocko ska få pojkar att återvända

Publicerad:

INRIKES

(TT). Hundratals pojkar från Marocko lever sedan flera år på gatan i svenska städer. Nu startar Sverige och Tyskland ungdomshem i Marocko där de kan få hjälp.

Hittills har Marocko haft ett långvarigt motstånd att ta emot gatupojkarna som saknar giltiga skäl till uppehållstillstånd. Under tiden har många av dem fallit in i kriminalitet, använt droger och begått snatteri och stöld.

Det har varit svårt att identifiera pojkarna och myndigheter i Marocko har heller inte velat erkänna att de är medborgare i landet, vilket har lett till svårigheter för barnen att återvända.

Men nu kan en lösning vara i sikte. Tillsammans med Tyskland startar Sverige nu två ungdomshem i Marocko. Där ska de unga bland annat få hjälp med narkotikavård och arbetsträning för att kunna starta ett nytt liv.

Där Sverige tidigare misslyckats har Tysklands förbundskansler Angela Merkel nu förhandlat fram en lösning.

– Det har blivit en helt annan tongång i samarbetet med Marocko och det är ytterst glädjande för i grunden är det Marocko som måste ta ansvar för sina egna medborgare, säger inrikesminister Anders Ygeman (S) till SVT Nyheter.

Samhälle

Publicerad: