Den som bär vapen ska kunna häktas

INRIKES

Politik. Straffen för flera allvarliga vålds- och vapenbrott ska skärpas, föreslår regeringen.

Bland annat ska det bli lättare att häkta dem som bär vapen.

Polis och åklagare måste ha rätt verktyg för att komma åt gängbrottsligheten, framhöll justitieminister Morgan Johansson (S), när förslagen presenterades vid en presskonferens.

– Ska man klara kampen mot den organiserade brottsligheten måste de mest brottsaktiva individerna buras in, sade han.

En rad brott

Därför måste minimistraffen höjas för en rad allvarliga våldsbrott, anser regeringen.

För grovt vapenbrott höjs minimistraffet från ett år till två år.

– Om du ger dig ut på stan med ett skarpladdat vapen, är risken stor att du inte kommer hem på två år, sade inrikesminister Anders Ygeman (S).

Den straffskärpningen har många poliser som arbetar med grova brott efterlyst länge, säger Daniel Vesterhav, enhetschef på Brottsförebyggande rådet.

– Man får då ökad möjlighet att häkta personer och få bort dem från gatan, säger han.

Andra straffskärpningar regeringen föreslår är att minimistraffet för synnerligen grov misshandel och grovt rån höjs från 4 års fängelse till 5 år. Motsvarande föreslås minimistraffet höjas för grov misshandel och grov utpressning från 1 år till 1,5 år. För olaga hot och olaga tvång höjs minimistraffet på motsvarande sätt från 6 månader till 9 månader.

Skydd för poliser

En utredning ska också tillsättas för att se över nya straffpåföljder för unga, såsom fotboja. Riksåklagaren Anders Perklev ska dessutom se över skyddet för brottsbekämpande personal såsom poliser men också deras hundar och hästar.

Regeringen föreslår också en ny vapenamnesti, som innebär att människor kan lämna in vapen utan att riskera straff.

Vesterhav tvivlar på att en vapenamnesti påverkar vapentillgången inom den organiserade brottsligheten.

– En stor del av de vapen som lämnas in är gamla, många är tillverkade före 1940-talet. Det är bra med en vapenamnesti för att få bort skjutvapen som kan användas men det har nog ingen större effekt på skjutningar i den kriminella miljön eftersom den använder andra vapen.

Oppositionen välkomnar regeringens förslag, men tycker att det tagit för lång tid.

– I huvudsak tycker jag att förslagen är bra, däremot tycker jag att det har tagit väldigt lång tid. Utredningsförslagen har ju funnits länge och det är också grunden för riksdagens tillkännagivande om att man ska göra det tidigare, säger Moderaternas talesperson, förra justitieministern Beatrice Ask.

Även förslaget om en ny vapenamnesti och en utredning av skärpt straff för grovt vapenbrott välkomnas.

TT