Butiksägare: Vi känner oss övergivna

INRIKES

Brott. Småstölder och grova inbrott har blivit vardag för många handlare i utsatta områden runt om i landet. I Husby i Stockholm har butiksägarna fått nog och kräver bättre skydd från polis och politiker.

Salam Kurda har drivit en livsmedelsbutik i Husby i Stockholm i över 30 år. Han har tillbringat mer tid bland affärerna i centrum än i sitt eget hem. Men nuförtiden vill han inte vara där mer än nödvändigt.

Den senaste tiden har kriminaliteten eskalerat. När Kurda kom till sin butik i måndags hade någon förstört fasaden och tagit kassaskåpet.

– De sista två-tre åren har säkerheten försämrats till lika med noll. Det drabbar oss alla. Medborgare kan inte handla mat och handlare förlorar sina inkomster, säger Kurda som är ordförande i Husby företagarförening.

Protest

I protest mot utvecklingen stängde de lokala handlarna sina butiker i några timmar under fredagseftermiddagen. Tillsammans kräver de mer resurser för att kunna fortsätta hålla öppet.

– Hittills har vi inte fått hjälp från någon. Vi känner oss övergivna. Vi jobbar och sliter och är lika mycket skattebetalare som alla andra. Men ändå är det så lätt för människor att komma hit och ta allt det som vi har jobbat så hårt för, säger Kurda.

– Politiker och Stockholms stad måste ta tillbaka centrum från de kriminella som tagit kontrollen här.

Problemen finns inte bara i Husby. Frånvaron av poliser gör det svårt för handlare att bedriva sin verksamhet i flera utsatta områden i landet, varnar Svensk Handel som vill se 10 000 nya poliser för att komma till rätta med problemen.

– Vi kräver nolltolerans mot brott och att regeringen agerar för att avdela mer resurser för poliser, säger branschorganisationens näringspolitiska chef Mats Hedenström.

"Resursproblem"

Martin Marmgren arbetar som polis i området och har förståelse för frustrationen. Polisen har enligt honom inte övergett Husby, men har inte heller varit där så mycket som de hade behövt vara.

– Det är inte så att vi inte är medvetna om problemen, vi gör så gott vi kan. I grunden är det ett nationellt resursproblem som gör att polisen helt enkelt inte räcker till.

49-åriga förtidspensionären Horia Bzioui trivs bra i Husby.

– Polisen gör inte tillräckligt, men jag känner mig inte otrygg. Men vi måste lyssna på ungdomarna och höra vad de har att säga om situationen.

TT