Wallström hängs ut på anti-Israel-lista

INRIKES

Politik. Simon Wiesenthal-centret anklagar utrikesminister Margot Wallström (S) för ett av årets värsta anti-israeliska uttalande.

Centret fungerar som en megafon för premiärminister Netanyahus högerpolitik, anser en Israelexpert.

I januari krävde Wallström en grundlig utredning av hur Israel reagerat på palestiniers knivattacker mot israeler. Hon ville veta om Israel gjort sig skyldig till "utomrättsliga avrättningar" när knivangripare dödats.

Uttalandet ger henne åttonde plats på Simon Wiesenthal-centrets lista över 2016 års värsta antisemitiska och anti-israeliska händelser.

Björn Brenner, Mellanösternforskare vid Försvarshögskolan, tolkar placeringen som en politisk propagandabild av Wallström:

– Allting i efterdyningarna av Sveriges erkännande av Palestina för att straffa Sverige och visa att "så här ska man inte göra för då kommer detta att hända".

TT: Hur ska man förstå centrets roll?

– I detta fall blir vad Wiesenthal-centret säger ett slags megafon för Benjamin Netanyahus politik och för den starka högerpolitik som nu förs i Israel. I det avseendet blir ju Wiesenthalcentret politiskt här, svarar Brenner som forskar om israelisk och palestinsk inrikespolitik.

Wallströms pressekreterare Erik Wirkensjö betraktar listan som helt oseriös. "Den blandar samman antisemitism med kritik av staten Israels politik", skriver han till SVT Nyheter.

TT