Raketkaos har blivit nyårstradition

Brott. Runt om i landet har det kommit in larm om nyårsraketer som skjuts mot människor, hus och bilar. Enligt Polisförbundet är det ett symtom på ett större samhällsproblem.

– Det är som ett självskadebeteende som pågår nu, säger polisens huvudskyddsombud.

Nyårsfirandet på Möllevångstorget i Malmö blev dramatiskt när fyrverkerier riktades mot människor och byggnader.

Det har blivit tradition på torget de senaste åren, berättar Mathias Nilsson, polisens insatschef för nyårskommenderingen i Malmö.

– Det skjuts mer längs med marken än uppåt, så att säga.

Skjuter in i folkmassan

Jash Doweyko-Jurkowski har gjort en mycket uppmärksammad film från Möllevångstorget som nu sprids i sociala medier och visades först i nyheteridag.se. Bilderna tycks snarare vara från en krigszon än ett torg i Sverige. Han beskriver händelsen.

– Nyårsfirandet har blivit ökänt för just det kaotiska och att folk skjuter fyrverkerier hej vilt. Folk är beredda mer eller mindre på vad som ska ske. Det var stundtals panikartat men överlag en god stämning, säger han till TT.

De flesta skjuter upp mot skyn, men sedan finns det vissa individer som skjuter in mot folkmassan. I filmen syns hur en kvinna får in fyrverkerisplitter innanför sina skor. Hon bränner sig på foten och trillar omkull.

Jash Doweyko-Jurkowski tror att det är en fråga om uppfostran.

– Jag blev uppfostrad att respektera mina medmänniskor och allt som har en stubin. Vi lärde oss väldigt tidigt att man inte beter sig hur som helst. Ögon, ansikte, händer är väldigt utsatta.

"Ett självskadebeteeende"

Enligt Emma Cronberg, polisernas nationella huvudskyddsombud, är händelsen från Möllevångstorget långt ifrån unikt. Hon beskriver det som en otäck utveckling, för några år sedan förekom det inte alls.

– Det är fruktansvärt. Det handlar om mycket mer än att skjuta på en polis. Det är ett symbolvärde och jag är oroad över varför man gör såhär mot samhället. När vi brukar våld mot polis, mot räddningstjänst, mot medborgare då brukar vi våld mot oss själva. Jag ser det som det självskadebeteende som pågår nu.

Roten till problemet

Framför allt handlar det om vissa områden i storstäderna och enligt polisen rör det sig om samma beteende som vid stenkastning och bilbränder. På flera håll efterfrågas nu strängare lagstiftning. Polisförbundet välkomnar en översyn av lagstiftningen, men Emma Cronberg tror inte att en begräsning eller förbud av försäljningen skulle vara tillräckligt.

– Det är ett symtom på ett samhälle som inte mår bra. Det måste angripas på flera olika sätt och man måste gå till roten varför det uppstår. Under vissa perioder har vi stenkastning, under andra bilbränder. Det handlar om en oro och en rastlöshet i samhället.

TT