Inrikes

Novus: Gapet inte ointagligt

INRIKES

Stockholm. Socialdemokraterna får sitt lägsta stöd sedan valet i Novus Opinions mätning för februari och oppositionens övertag svajar, enligt företaget.

– Gapet är inte ointagligt, säger opinionsanalytikern Arne Modig.

Samtidigt hamnar Kristdemokraterna under fyraprocentsspärren, vilket kan kasta om landskapet fullständigt.

Socialdemokraterna får stöd av 36,7 procent av de tillfrågade, vilket är partiets sämsta resultat i Novus mätningar sedan valet 2006 även om nedgången på 2,1 procentenheter inte är statistiskt signifikant. Oppositionens övertag på regeringen hamnar på 7,4 procentenheter.

– Mätningen bekräftar att det skett en tydlig omsvängning i opinionen. Det är fortfarande ett stort övertag för oppositionen men gapet är inte ointagligt som jag ser det, säger Arne Modig på Novus Opinion till TV 4 Nyheterna som beställt mätningen.

Kristdemokraternas 3,4 procent innebär ett tapp på 1,7 procentenheter, en säkerställd förändring. Med sådana siffror i valet 2010 skulle partiet hamna utanför riksdagen. Det skulle däremot inte Sverigedemokraterna, som får stöd av 4,1 procent av de tillfrågade.

I undersökningen tillfrågades 2 000 svenskar mellan den 3 och den 16 februari. Svarande som inte uppger vilka de skulle rösta på frågades om åt vilket håll det lutar att de skulle rösta; därefter vilket parti de anser är minst dåligt i rikspolitiken. I redovisningen har frågorna slagits ihop.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes