Inrikes

M vill skärpa krav på invandrare

INRIKES

Stockholm. En moderat arbetsgrupp med migrationsminister Tobias Billström i spetsen vill skärpa kraven på invandrare. Slopad rätt att välja bostadsort, krav på svenskkunskaper för medborgarskap och möjlighet att återkalla medborgarskap tillhör förslagen.

– Vi är det första parti som tar ett helhetsgrepp på migrations- och integrationspolitiken. Inget annat parti har försökt formulera en sådan, sade socialborgarrådet Ulf Kristersson vid en presskonferens på tisdagsförmiddagen.

Han presenterade då en skarpt kritisk slutrapport från en moderat arbetsgrupp, kallad Fler vägar in - nycklar till Sverige och det svenska samhället.

– Moderaterna vill se fler invandrare i Sverige. Vi vill se den allra största möjliga öppenhet, som förenas med väldigt tydliga krav, både på vad myndigheter ska erbjuda invandrare, och på vad vi förväntar oss av dem som kommer, sade Kristersson.

Han föll ut hårt mot "ytliga beskrivningar av problem" och de "anklagelser" som enligt Kristersson drabbar dem som uttalar sig om invandringspolitiken.

Moderaternas politik måste nu förhandlas med övriga allianspartier, sade han vidare.

Centerpartiets Fredrik Federley är mycket kritisk till tonen i arbetsgruppens debattinlägg i tisdagens Dagens Nyheter, där delar av förslagen presenterades. Den säger bara "nu ska det skärpas till," enligt Federley.

– Om det är ett helhetsgrepp de vill lyfta borde de ha skrivit det i debattartikeln, som är den som sätter sig i debatten, men där är det bara tumskruvarna som syns, säger Federley till TT.

Förslaget om att kunna återta svenska medborgarskap är Federley helt emot.

– Det är en absolut rättighet. Börjar man tumma på det kan vi snart hamna i situationer där folk felaktigt berövas sina medborgarskap. I vissa situationer får man helt enkelt hacka i sig om det blir fel, säger Federley.

Kommentarerna från oppositionshåll är som väntat mycket skarpa. Vänsterledaren Lars Ohly antyder i ett pressmeddelande att Moderaterna slår in på en väg som går rasisters ärenden.

"Det moderata förslaget har inget med integration att göra, utan är bara ett försök att utnyttja en främlingsfientlig opinion," skriver Ohly.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes