Inrikes

Samsyn i oppositionen om energin

INRIKES

Bommersvik. De tre oppositionspartierna kommer att gå till regeringens energisamtal på torsdag med en gemensam linje. Det framkom när S-V-MP träffades för diskussioner i dag.

– Vi är överens om kärnkraften successivt ska avvecklas och att vi ska få fram ett elöverskott med förnybara energikällor, sade Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson.

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet tvivlar på om regeringen menar allvar med energisamtalen. Maud Olofsson har bjudit in till dem och sagt att hon menar allvar. Samtidigt har moderaternas partisekreterare Per Schlingmann konstaterat att konflikten partierna emellan kommer att bli den viktigaste de kommande åren.

– Det är nog Schlingmanns linje som gäller. De vill ha det här till en valfråga, och gärna för oss, sade Lars Ohly.

– Vi får tre dagar på oss att säga om vi tycker att regeringens överenskommelse är bra. Det är inte seriöst, så kommer inte vi att arbeta, sade Maria Wetterstrand.

Även Mona Sahlin tvivlar på regeringens uppriktighet och tror att man gärna vill ha konflikten kring energifrågorna.

– Jag ifrågasätter om det finns en seriös vilja. Jag hoppas det, men tvivlar när jag hör Per Schlingmann. De vill göra allt för att inte diskutera jobbkrisen i valet, sade hon.

I två dagar har de tre partiernas företrädare suttit och diskuterat arbetet med att forma ett gemensamt regeringsalternativ. Fem arbetsgrupper och en planeringsgrupp har formerats.

– Det känns historiskt och märkvärdigt att för första gången gå fram med ett gemensamt regeringsalternativ, sade Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin.

De tre övergripande frågorna för arbetet är jobbkrisen, välfärdskrisen och klimatkrisen.

Såväl Mona Sahlin som Vänsterpartiets ledare Lars Ohly och Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson och Maria Wetterstrand framhöll att stämningen varit mycket god mellan partierna.

– Det har varit en väldigt positiv stämning med mycket skratt. Inställningen är öppen från alla med en tydlig vilja att vilja prata över partigränserna, sade Maria Wetterstrand.

Lars Ohly medgav att de inte är överens om hur detaljerad en gemensam regeringsplattform ska vara, men försäkrade att de kommer att bli det.

– Det finns frågor, till exempel inom utrikes- och säkerhetspolitiken, där vi är mycket mer överens än vad ni tror, sade han.

– Storleken i jobbkrisen skärper allvaret, sade Mona Sahlin.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes