Inrikes

Fortsatt snöfall ger hala vägar

INRIKES

Väder. Avåkningar och försenade tåg blev resultatet av gårdagens snöfall.

Och snön fortsätter falla -vilket innebär hårt jobb och långa skift för snöröjare, främst i norr.

– Det är som om himlen hade öppnat sig, säger Peter Edin vid polisen i Norrbottens län.

I stort sett hela landet är snötäckt och det råder vinterväder. Mest snö har Gördalen i västra Dalarna med 151 centimeter. Och på flera håll i Norra norrland, Lappland och Norrbotten, ligger det över en meter snö. Vid Luleå flygplats har ett snödjup på 113 cm uppmätts - ett rekord som inte slagits sedan 1966.

På vissa vägar i Västerbotten har det varit svårt för plogbilarna att ta sig fram och man har tvingasts använda så kallade spetsplogar - en bristvara eftersom de enligt tidningen anses vara gammalmodiga.

– Vi har haft en del avåkningar. Men peppar peppar så har det inte genererat några allvarliga personskador utan det har varit mest plåtskador, säger Peter Edin.

I Stockholm har snöröjningen fått många att ilskna till. Till Trafik Stockholm har hundratals hört av sig med klagomål.

– De flesta klagar över snövallar som gör att de inte kommer ut med sina bilar från sina bostäder eller att de kan promenera på trottoaren, säger driftoperatör Niclas Engström.

Men enligt Mats Freij, presskontakt på Trafikkontoret i Stockholm jobbar snöröjarna för fullt med något som de senaste dygnen känts som ett sisyfosuppdrag.

– De har varit ute i princip dygnet runt men det snöar ju efter plogbilen också, säger han.

Och under kvällen och morgondagen ser Stockholmarna, tillsammans med övriga i Södermanland, Uppland, Gotland och Öland ut att få tampas med ytterligare en av kung Bores presenter - frosthalka. Slirigt på vägarna väntas det även bli i östra Blekinge och Småland under morgondagen.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes