Inrikes

Förbud mot strider i utlandet

INRIKES

Stockholm. Regeringen är beredd att införa ett förbud mot att åka till andra länder och delta i strid, uppgav Fredrik Reinfeldt i Sveriges Radios partiledarutfrågning i P1.

– Det är absolut allvarligt att människor åker till andra länder och deltar i krig. Det är allvarligt där men också när de kommer hem igen, sade han.

Det handlar i så fall att införa ett förberedelsebrott, men det kan vara svårt att utföra, enligt Reinfeldt. Han vill däremot inte gå den norska vägen att dra in medborgarskap.

På en fråga om regeringens YA-jobb (yrkesintroduktionsanställningar), som hittills varit ett misslyckande, sade Reinfeldt att han är beredd att gå Centern till mötes som vill låta småföretagare utan kollektivavtal ta emot YA-jobbare.

– Vi valde att inte göra det då vi sett ett värde i att göra detta i samarbete med facket, men jag skulle inte utesluta att gå vidare med det framöver.

Däremot vill han inte ha Centerns system med jobbpeng och privata arbetsförmedlare.

– Fast vi har redan flera privata som jobbar med arbetsförmedling och det har varit kritik mot de reformerna som nu även ses över.

Han fick även frågor om kommunernas flyktingmottagande och var inte beredd att ansluta sig till dem som vill tvinga kommunerna att ta emot fler flyktingar.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes