Inrikes

Varm i kläderna av silvertrådar

INRIKES

Stockholm. Morgondagens vinterkläder är snart här. Eller vad sägs om en tröja som behåller upp till 80 procent av kroppsvärmen eller som med hjälp av ett litet batteri kan värmas till 40 grader Celsius?

Forskare vid Stanford University i USA har utvecklat ett tyg som kan komma att revolutionera våra vinterkläder - och minska energiförbrukningen hemma.

Genom att doppa vanliga bomullskläder i en lösning av silver-nanopartiklar i olika koncentrationer har forskarna lyckats skapa till synes helt vanliga kläder, men som innehåller ett "nätverk" av nanotrådar med ledningsförmåga, som ligger inbäddat i bomullsmaterialet.

Enligt forskarna, som berättar om bedriften i tidskriften Nano Letters, kan det nya materialet behålla nära 80 procent av den värme kroppen producerar. Vid extra kalla dagar går det dessutom att värma upp tyget till nästan 40 grader Celsius med hjälp av ett litet 0,9 volts-batteri.

På så sätt skulle det gå att sänka energiförbrukningen med 1 000 kilowatt-timmar varje år, bara genom att bära en "nanotröja" hemma, har forskarna räknat ut. Det motsvarar ungefär vad som går åt för en timmes dammsugning i veckan under 20 år.

Beräkningen gjordes för en utomhustemperatur på 10 grader Celcius fyra månader per år. Besparingen här i Sverige skulle, med andra ord, bli betydligt högre.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes