Slutförhandlingar i mc-rättegång

Publicerad:
Uppdaterad:

Göteborg. Åklagarsidan avslutade i dag sin slutplädering i rättegången där 19 män är åtalade för en attack i maj utanför Kalmar på en mc-klubb utan att hinna berätta vilket straff man tycker att de 19 ska få.

I sin slutplädering, där straffyrkanden inte hanns med i dag, framförde kammaråklagare Åsa Adolfsson åsikten att flera av de åtalades berättelser inte är trovärdiga.

Uppgifterna beskrivs som diffusa, eller att berättelserna är anpassade och ändras hela tiden.

– Jag ber att rätten ska väga in att många inte har förklaringar, eller att berättelser har kommit efter slutdelgivningar, säger hon.

I stället hänvisar Adolfsson till vittnesuppgifter om attacken, till dna-bevis och blodspår.

Såväl flera av de drabbade som de misstänka har varit sparsamma med uppgifter i rättegången.

– Målsägandes rädsla i rätten ligger helt i linje med Hells Angels rykte och hur det många gånger är i HA-mål, säger Adolfsson. Därför ber hon att rätten i sin dom också ser till de uppgifter som lämnats i polisförhör efter attacken.

Rättegången fortsätter under onsdagen, då ett straffyrkande från åklagarsidan väntas.

Innan slutpläderingen startade gick kammaråklagare Thomas Hagman igenom tröjor och västar som hittades i de bilar som flera av de misstänkta ska ha åkt i, enligt åtalet.

Liksom tidigare ansåg försvaret att polisen brast i sitt sätt att säkra bevis efter attacken mot mc-klubben i maj. Bland annat rör det sig om att en av de bilar som de åtalade ska ha färdats i har flyttats av polisen, enligt Lars Kruse, försvarsadvokat till en av de 19 åtalade, en 55-åring.

Ett expertutlåtande från Statens kriminaltekniska laboratorium (SKL) används som bevisning och blev uppläst av kammaråklagare Hagman.

SKL har testat olika blodfynd på kläder som ska tillhöra några av de åtalade. Bland annat rör det sig om handskar och en väst som enligt åklagaren tillhör en 45-årig åtalad. SKL slår i sin analys fast att blodet kommer från en av de festdeltagare som misshandlades på mc-klubben kvällen den 5 maj.

Ledaren för den klubb som arrangerade festen misshandlades allvarligt och fick en skallskada. Blod från ledaren har hittats på skor från en av de åtalade, en 31-åring. Typen av blodstänk talar enligt SKL för att mannen, med sparkar och slag, har varit delaktig i misshandeln av klubbledaren. Blod från ytterligare festdeltagare har hittats på andra kläder som tillhör de åtalade. Anledningen till det, hävdar en 45-årig åtalad, är att han försökte hjälpa en av de misshandlade som blodig försökte resa sig upp. 45-åringen ska med händerna ha försökt lägga ner mannen igen. Det är därför han har mannens blod på handskarna.

TT

Publicerad: