Lööf till ny attack mot idéprogram

Stockholm. Centern kommer med ett nytt jobbpaket. Främsta syftet är att underlätta för småföretagare att anställa.

I sitt tal på partiets kommundagar i Örebro tog Annie Lööf upp debatten om det kritiserade idéprogramförslaget.

Att Centerpartiet nu föreslår att den andra sjuklöneveckan avskaffas för företag med upp till 50 anställda, innebär att det finns en majoritet för detta i riksdagen. Socialdemokraterna har tidigare föreslagit att andra sjuklöneveckan slopas.

– Om ni nu tror att jag vill göra upp med Stefan Löfven så handlar det om att se helheten. Deras förslag innebär ingenting annat än en skattechock. Därför är det genom Alliansen vi driver vår politik. Jag vill nu att man snabbehandlar den här frågan, som ligger i socialförsäkringsutredningen, sade Annie Lööf på en presskonferens efter talet.

Enligt Lööf är kärnan i det som skulle bli jobbpakten Centerpolitik. Hon beklagade att den nu inte blir av, men ville inte lägga skulden på någon särskild.

I sitt tal på partiets kommundagar i Örebro i dag tog Annie Lööf upp debatten om det kritiserade idéprogramförslaget. Hon pekade på att partiet de senaste månaderna krävts på svar om vad det inte är.

– Jag är inte för månggifte, jag vill inte slopa skolplikten, jag vill inte slopa arvsrätten, jag är inte nyliberal. I ett nyliberalt samhälle är sjukvården, skolan, vården omsorgen enbart upp till människor själva, sade Lööf.

– Jag är innerligt trött på "inte:n". Jag och Centern vill prata om vad vi är för.

Enligt Lööf så har strategin från partiets fiender varit att försöka kleta på partiet etiketten "den kalla hårda borgerligheten".

– Detta är en hälsning till den samlade vänstern. Våga inte kalla mig hård, kall och nyliberal. Lägg inte åsikter i min mun, sade Centerledaren.

Hon konstaterade att uppståndelsen kring idéprogrammet skadat Centerpartiet kortsiktigt. Men på lång sikt tror hon att det kommer något gott ur diskussionen.

– Tänk om vi kunde skriva historia som det parti som höjde taket för debattklimatet. Det parti som vågar vända och vrida på idéerna. Som vågar låta tanken utmanas, sade hon.

Samtidigt innebar talet att hon distanserade sig från det mesta som är kontroversiellt i förslaget. I stället betonade hon att Centerpartiet för henne är uppkavlade ärmar, frihet, men också trygghet och rättvisa samt hållbarhet.

– För mig är det ett parti vars liberalism är social, decentralistisk och grön. Det är ett jordnära parti, byggt på frihet, rättvisa och hållbarhet mitt i hjärtat, sade hon.

Det lär nog ha lugnat partiets traditionalister som de senaste veckorna känt sig obekväma med de liberala idéerna från programförslagsgruppen.

Lööf gladde också centerpartister från landsbygden i sitt tal.

– Centerpartiet ska vara rösten för landsbygden, för vilka ska annars vara det? sade hon.

– Vi är ett parti för Stockholm, såväl som för Sorsele, för Malmö såväl som min hembygd Maramö.

Lööf lanserade samtidigt partiets vårkampanj som ska handla om hur landsbygden ska vara en motor för grön omställning och jobb i hela landet.

Efter talet fick Annie Lööf stående ovationer.

Centern i Östergötland reagerade tidigt och kraftfullt mot förslaget till idéprogram och ordförande Gösta Gustavsson är också kritisk till skrivningarna om jobb i förslaget.

– Det finns nästan ingenting. Vi har ett avsnitt om jobb och ungdomsarbetslösheten samt ett arbetslöshetsskydd som är lika för alla, säger han.

Men han är nöjd med partiledarens tal.

– Det tydliggör ju att hon lyssnar. Det är ingen tvekan om att man tar intryck av vad stora delar av Centermedlemmar tycker.

CUF:s ordförande Hanna Wagenius tänker fortsätta driva de mer liberala förslagen i programförslaget som Annie Lööf tagit avstånd ifrån.

– Hon har tagit avstånd från dem, men vi kommer att fortsätta driva dem. Det är vår uppgift som ungdomsförbund att ligga på partiet, säger Wagenius till TT.

Senast i en TT-intervju tog Lööf avstånd från regionaliserade skattebaser och lagstiftning. Enligt Lööf hotar det likvärdigheten i landet.

– Det tror inte jag alls att det behöver göra. Det handlar om hur man utformar systemen och vad som ingår i den kommunala skatteutjämningen.

Wagenius och Gustavsson tror båda att partistyrelsen kommer att lyckas lägga fram ett nytt förslag som vinner majoritet på stämman. Och det är inte säkert att alla liberala idéer försvinner på vägen.

– Det är partiet som ska landa i vad vi ska tycka och det är inte bara en person som kan bestämma det, säger Wagenius.

TT

Publisert: