D-vitaminburkar var felmärkta

Stockholm. För mycket D-vitamin är hälsofarligt. Men vitaminburkar kan innehålla betydligt mer eller mindre än det står.

– Det är företagens skyldighet att ha en kvalitetskontroll och uppenbarligen har de brustit i den, säger Zofia Kurowska, statsinspektör på Livsmedelsverket.

Företaget Testfakta lät analysera tio olika preparat och jämförde hur väl innehållsdeklarationen stämde med den faktiska mängden D-vitamin.

Flera produkter innehöll betydligt mer, bland annat Self med 232,8 mikrogram D3-vitamin per tablett mot utlovade 125. Mångdubbelt över Livsmedelsverkets rekommendation på 7,5 mikrogram per dag. Och mer än den hälsofarligt ansedda dagsdosen på 100.

– Jag tycker det är jätteallvarligt, så får det inte vara. Konsumenterna ska vara säkra på att få det deklarerade och att man inte utsätter dem för någon risk, säger Zofia Kurowska som förordar försäljningsförbud.

Men det är kommunerna som kontrollerar företagen. Företaget bakom Self säger till Dagens Nyheter att man ska sänka halten.

D-vitamin höjer kalciumnivåerna i blodet och kan i för stora mängder ge kalkinlagring i framförallt njurar och lungor.

– Det kan leda till njursvikt, att organen får nersatt funktion på lång sikt, säger Irene Mattisson, chef för risk- och nyttovärderingsavdelningen på Livsmedelsverket.

TT

Publisert: