Inrikes

Vill lagstifta om bättre äldremat

INRIKES

Stockholm. Äldre bör ha laglig rätt till bra mat. Det anser Livsmedelsverket som nu vill se både ett nytänkande och särskilda satsningar på de äldres mat, inte minst inom hemtjänsten.

Att kunna tillaga, äta och njuta av god, vällagad mat är något de flesta av oss tar för givet. För de äldre däremot är detta långt ifrån en självklarhet.

Inte sällan är gamla människor hänvisade till de matlådor eller den färdigproducerade mat som hemtjänsten eller äldreboendet levererar, mat vars kulinariska upplevelse ofta begränsas av de kronor och ören som varje måltid får kosta.

Vill påverka

På uppdrag av socialdepartementet har Livsmedelsverket utrett måltider i äldreomsorgen. En av slutsatserna är att den enskildes önskemål i högre grad ska få styra vad som serveras. Myndigheten går till och med så långt att den anser att äldre bör ha en laglig rätt till bra mat.

– De äldre har gjort egna val hela livet och vill fortsätta påverka sin vardag, trots att de är beroende av andra. En viktig del i vardagen är att få äta det man tycker om och längtar efter, säger Stig Orustfjord, Livsmedelsverkets generaldirektör.

Inte bara näring

Gunnar Akner är professor i geriatrik vid Örebro universitet. Han anser också att vällagad mat bör vara en självklarhet inom äldreomsorgen, inte minst för att motverka den undernäring som är så vanlig bland äldre, oftast på grund av kroniska sjukdomar.

På uppdrag av Statens beredning för medicinsk utvärdering (SBU) har han granskat det vetenskapliga stödet för att ge äldre personer från 70 år kosttillägg, som näringsdrycker eller lättuggade puddingar, för att öka näringsintaget.

Men något sådant stöd finns inte, visar rapporten.

I stället bör äldreomsorgen försöka stimulera intaget av vanlig, vällagad mat, säger Gunnar Akner.

– Mat handlar inte bara om näring. Vanlig mat och måltider har en massa andra positiva egenskaper.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes