SD får vice talmanspost

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. Sverigedemokraterna kommer att få en av riksdagens vice talmansposter.

Både Alliansen och Socialdemokraterna står fast vid att posterna ska fördelas efter partiernas storlek.

Sverigedemokraterna har mer än fördubblat sina mandat och räknar med att nu få mer framskjutna positioner i riksdagen, bland annat en vice talmanspost. Talmännen leder arbetet i riksdagens kammare, fördelar ordet, håller reda på talartider och sköter omröstningar. De förväntas agera opolitiskt.

Företräder Sverige

För SD är vice talmansposten viktig för bilden av partiet.

– Man kommer att se att vi har företrädare som är statsmannamässiga, säger Martin Kinnunen, pressekreterare hos SD.

Talmännen representerar också riksdagen i olika sammanhang, även internationella. Vänsterpartiet tycker inte att SD-ledamöter är lämpliga för sådant.

– Som talman företräder man inte i första hand sitt parti utan man företräder riksdagen och nationen Sverige. Sverigedemokraterna kan aldrig företräda oss. Det är ett parti som är i grunden annorlunda, säger V-ledaren Jonas Sjöstedt.

Men både Alliansen, Socialdemokraterna och Miljöpartiet vill hålla fast vid praxis som innebär att det tredje största partiet, i dag Sverigedemokraterna, får en av de tre vice talmansposterna.

Förstår oron

– Det är klart att jag förstår att människor känner en oro för vad det innebär att SD kommer att ta plats i presidiet (talmanspresidiet). Men de har fått det här antalet röster och jag är helt säker på att talmannen och presidiet kommer att göra lämpliga avvägningar av vilka arbetsuppgifter som passar för respektive talman, säger Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, Mikael Damberg.

SD räknar också med minst en ordförandepost och en vice ordförandepost i riksdagens utskott. Men så ser det inte ut att bli. Damberg hänvisar till en praxis som innebär att de två största partierna (S och M) får ordförande- och vice ordförandeposterna och fördelar dem till sina samarbetspartier. Vilket för Socialdemokraternas del innebär att de bara kommer att dela med sig av posterna till Miljöpartiet och eventuellt Vänsterpartiet.

SD kan dock vara säkra på fler ledamotsplatser i utskotten eftersom de fördelas matematiskt utifrån partiets antal mandat.

TT

Publicerad: