Nya regler för djur på resa

Publicerad:
Uppdaterad:

Malmö. Nu blir det stopp för införsel av sällskapsdjur under tre månaders ålder. Dessutom förändras reglerna för den som vill ta med sin hund, katt eller iller på en utlandsresa. Jordbruksverket uppmanar djurägare att läsa på ordentligt.

Tidigare har kattungar, hundvalpar och illervalpar kunnat föras in i landet även om de inte är vaccinerade mot rabies. Förutsättningen har varit att de kommer från länder som klassats som rabiesfria och har ett särskilt tillstånd från Jordbruksverket.

Men möjligheten att göra skillnad mellan olika EU-länder försvinner nu och Sverige väljer därför att införa ett totalstopp. Med nya regler även för själva vaccineringen innebär det i praktiken att inga djur yngre än 15 veckor kan föras in i landet.

– Man vaccinerar vid tolv veckors ålder och får resa med djuren först tre veckor senare, säger Maria Cedersmyg, smittskyddshandläggare på Jordbruksverket.

Dessutom införs bland annat nya EU-pass, veterinärintyg, och särskilda villkor för djur som reser ensamma och med ombud. Det reviderade regelverket syftar bland annat till att skapa ett tydligt system inom unionen.

– Man har också försökt att ta hänsyn till fler av djurägarnas önskemål. Men det innebär inte alltid att regelverket blir lättare, snarare tvärt om.

Reglerna införs den 29 december.

TT

Publicerad: