Inrikes

Lättare för iranier besöka i Sverige

INRIKES

Stockholm. Visumreglerna för iranier som vill till Sverige lättas nu upp av Migrationsverket.

Grupper som schablonsmässigt fått avslag ska nu få rätt till individuell prövning.

Fram till nu har ensamstående iranier under 40 i princip saknat chans att få en ansökan om svenskt visum beviljad vid den svenska ambassaden i Teheran. Även iranska familjer med släkt i Sverige har haft mycket svårt att få visum.

Om exempelvis kvinnan i familjen haft en syster i Sverige har hon tvingats lämna man och barn hemma i Iran för att åka hit.

För restriktivt

– Den hållningen har varit för restriktiv. Sverige har varit lite för oroliga för risken för avhopp. Jag ser ingen större sådan risk, säger Migrationsverkets generaldirektör Dan Eliasson till TT, som nu beslutat lätta regelverket.

Från vilka länder det krävs visum för besök i Sverige avgörs av EU och länderna i passunionen Schengen. Men villkoren för att bevilja visum avgörs nationellt. I Sverige är det Migrationsverket som talar om vad som gäller för de svenska ambassader som sköter prövningen.

I fortsättningen ska risken för att en visumsökare planerar att hoppa av och söka asyl i Sverige prövas individuellt, enligt Migrationsverket. Ambassaderna ska då kontrollera sådant som om det finns pengar till en återresa, och om personen har jobb, anhöriga eller andra skäl som gör ett återvändande troligt.

– Det bor många i Sverige med rötter i andra länder. Det ska vara lätt för dem att träffa sina nära och kära, säger Eliasson.

Ses över

I dag bor knappt 60 000 människor i Sverige som föddes i Iran. Omkring 800 iranier har det senaste året sökt asyl här. Av de drygt 11 000 som ansökte om visum i fjol fick var femte avslag. Hur mycket den andelen kan tänkas sjunka vill Eliasson inte gissa.

– Holland är det land i Europa som har lägst andel avslag för iranier, med tre procent ungefär, säger han.

Visumpraxis ses över kontinuerligt. Förra året lättade verket på reglerna för bosnier och eritreaner, och regeländringar för andra länder är på gång.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes