Svår helg för tågresenärer

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. Många tågresenärers tålamod prövades hårt under den gångna helgen. Flera olyckor har gjort att trafiken i både norr och söder drabbats av förseningar, som också kommer att fortsätta under veckan.

– Det har varit en väldigt hektisk helg, med händelser utspridda över hela landet, säger Mårten Dunér vid SJ:s presstjänst.

Under lördagen spårade först ett godståg ur söder om Gällivare. Trafiken mellan Luleå, Boden och Gällivare påverkas, och bussar ersätter tågtrafiken. Trafikverket räknar med att banan blir klar först på torsdag eftermiddag.

Sent på lördagskvällen revs en kontaktledning ned vid Järna, sydväst om Södertälje. Det orsakade stopp i all trafik till och från Stockholm. Under hela söndagen försenades trafiken, och först efter klockan 19 på söndagen var banan lagad.

Under söndagseftermiddagen gjorde ett kraftigt skyfall att vatten och bråte spolades in i en lång tunnel vid Söderhamn så att spåret blockerades. Trafik både söder och norr om Söderhamn påverkas av stoppet, och även där får passagerare åka buss i stället för tåg.

– Det går inte att säga när banan är klar igen. När det kommer sådana skyfall måste vattnet först sjunka undan, så att vi kan inspektera banan. Det blir inte förrän någon gång under måndagen, säger Lennart Helsing på Trafikverket.

TT

Publicerad: