Stora steg framåt för SD

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. Sverigedemokraterna (SD) får 9,9 procent i Sifos augustimätning - näst bästa resultatet hittills och en uppgång med 2,3 procentenheter sedan i juni.

En orsak kan vara allmänt ökat politiskt fokus på migrationsfrågan.

Jonas Hinnfors, statsvetarprofessor vid Göteborgs universitet, pekar på att SD tycks ha etablerat sig på högre nivå i opinionen än för ett år sedan. Han säger också att SD ännu i hög utsträckning är ett enfrågeparti och att de andra riksdagspartierna det senaste året mera lyft migrationsfrågan.

– Om de övriga partierna försöker komma in på den frågan - kritisera, utmana eller anpassa sig - sätter man fokus på den. Övriga partier har på något sätt hjälpt Sverigedemokraterna att få upp sin enda fråga högt på dagordningen.

SD går framåt i Stockholm och är nu lika stort i Västsverige som i Skåne och uppgången är statistiskt säker, skriver Svenska Dagbladet och Göteborgs-Posten. För övriga partier har sommaren passerat utan större avtryck, vilket är vanligt när det inte är valår.

En annan orsak till SD:s kliv kan teoretiskt vara att väljarna fått allt svårare att skilja flera av de övriga partiernas budskap åt.

– Då kan det gynna ett populistiskt parti, för då kan man framställa sig som den enda riktiga oppositionen, säger Hinnfors.

TT

Publicerad: