Ubåtshemligheter säkrade hos Kockums

Malmö. Efter en räd mot Kockums konstruktionsbyrå i Malmö i tisdags förde Försvarets materielverk iväg topphemlig försvarsteknik.

Syftet med aktionen var enligt Blekingenytt att FMV vill försäkra sig om att avancerad försvarsteknik som tillhör FMV inte lämnar landet.

Bakgrunden är osäkerhet kring Kockums efter de havererade ubåtsförhandlingarna med FMV.

Kockums säkerhetschef Lars E Karlsson ska ha varit på plats men inte lyckats hindra FMV:s personal. Kort senare togs han ur tjänst, rapporterar SVT:s Blekingenytt.

Enligt uppgift till Ekot lämnade FMV Kockums utan att ta med sig någonting.

Ekot uppger att Kockums och FMV inte kunde komma överens om vad som tillhör vem. Därför slutade det med att de FMV-anställda lämnade Kockums tomhänta.

FMV:s pressekreterare Louise Wileen Bjarke säger till TT att det skett "en rutintransport av särskilt försvarsmateriel". Mer vill hon inte säga.

– Jag kan inte gå in på detaljerna kring en transport som omgärdas av försvarssekretess.

Inte heller på Kockums är man särskilt talför. Informationschefen John Ahlmark säger att han med hänvisning till sekretessen är förhindrad att kommentera händelsen, inte ens huruvida företagets säkerhetschef är kvar i tjänst.

Försvaret uppger att en transportskyddsstyrka från det skånska regementet P7 stödde FMV med transporten från Kockums, inte något militärpolisförband som tidigare rapporterats.

– Försvarsmaktens materialverk hade beställt en transport, som de gör när det är skyddsvärt materiel. De har ju inga transportskyddsstyrkor själv, så det är en normal uppgift för oss, säger Jan Bohman, presschef på P7, till TT.

Han säger också att militärerna aldrig var inne på Kockums.

– Det var ingen från P7 inne på Kockums. Förbandet hade bara en uppgift och det var att se till att transporten kom fram tryggt.

FMV och Kockums tyska ägare Thyssen Krupp har trots segslitna förhandlingar inte kunnat enas om bland annat villkoren för att bygga två nya svenska ubåtar. Nu har FMV och regeringen i stället riktat blickarna mot svenska Saab, som också har fått i uppdrag att ta fram en ny försörjningsstrategi inom undervattensområdet.

TT

Publisert: