Inrikes

Bodenfallet: Kraftigt sänkt straff

INRIKES

Umeå. En 22-årig man får straffet rejält sänkt för att ha dödat och styckat sin exflickvän i Boden i fjol. Hovrätten fäller honom för dråp, inte mord, och dömer ut tio års fängelse.

Det är en sänkning av straffet från tingsrätten med fyra år. Tio års fängelse är maxstraffet för dråp.

Det är helt enkelt inte klarlagt vad som hände, enligt rätten.

– Vi vet inte hur det gick till, eller varför det här hände. Det kan inte uteslutas att den här personen, som har ett funktionshinder, har handlat i stor affekt, säger domaren Margareta Bergström.

Domstolen är säker på att han dödat kvinnan genom att hugga henne i hjärtat, och att det därmed har begåtts åtminstone dråp. Sedan styckade han henne och placerade ut delarna på två platser i skogen.

– I normala fall är det mord om det rör sig om uppsåtligt dödande, men med förmildrande omständigheter kan det bli dråp. Vi säger inte att det är så, men det kan ha hänt saker som gjort att han inte kunnat kontrollera sitt beteende, säger Bergström.

Ulrika Schönbeck, en av två åklagare i målet, är mycket förvånad över domslutet.

– Jag tycker det är mycket märkligt hur man kan rubricera det här brottet som dråp och inte som mord, säger hon.

Domstolens motivering, att det är svårt att veta vad som hänt, ger hon inte mycket för.

– Hon har fått ett stort antal knivhugg och han borde kunnat besinna sig under tiden. Rättsläkarna kom fram till att det var ett utdraget förlopp. Sedan styckade han hennes kropp, så det kan inte vara dråp. Har någon hört talas om ett styckdråp?, säger hon.

Schönbeck har inte hunnit läsa domen, men tycker spontant att fallet borde prövas i högsta instans.

– Normalt sett går inte ett mord till HD, men jag tycker att det finns en möjlighet här, även med tanke på hur restriktiva de är, säger hon.

Utredarna har inte hittat vare sig mordplats, vapen eller platsen där styckningen skedde. Dessutom nekar mannen till allt.

I mannens bil fanns kvinnans blod.

Mannen har Aspergers syndrom och ADD. Även tingsrätten tog hänsyn till hans funktionsnedsättning för att den kunde ha påverkat hans förmåga att kontrollera vad han gjorde, men dömde ändå för mord.

22-åringen, som nekat till brott, bytte advokat till rättegången i hovrätten. Advokat Thomas Olsson lyfte fram ny teknisk bevisning och vittnesmål för att visa att den dömde hade alibi för tiden då kroppsdelarna flyttades till ödehuset och skogen där de hittades.

Åklagarna ville däremot att straffet skulle höjas till 18 års fängelse.

– Vi anser att hänsynslösheten i brotten varit så stor och att dödsförloppet måste ha medfört kraftig dödsångest. Det måste väga tyngre, sade åklagare Ulrika Schönbeck till TT efter tingsrättsdomen.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes