5494 ställer upp i riksdagsvalet

Stockholm. 5 494 riksdagskandidater, varav 5 154 för de åtta riksdagspartierna, har registrerat sig hos valmyndigheten.

Flest kandidater bland de åtta har Centern, 821. I andra änden av skalan finns Sverigedemokraterna, 86, som går till val på en och samma nationella lista i hela landet.

De partier som vill ha sina namnlistor på valsedlarna "låsta", så att det inte går att skriva till nya namn på valdagen, skulle ha registrerat sina kandidater i går. Det var också sista dagen för att få garanterad leverans av valsedlarna senast 45 dagar innan valet.

För kommunvalet har 48 218 kandidater registrerat sig, varav 45 190 för de åtta riksdagspartierna. Av de åtta har Socialdemokraterna flest kandidater, 1 3456.

Sverigedemokraterna har ännu inte beställt valsedlar i över hundra kommuner. Enligt en intern rapport till partiledningen är prognosen att SD kommer att ställa upp i 270 kommuner, jämfört med cirka 220 i förra valet.

– Man väntar i en hel del kommuner för att få ännu fler namn på sina listor, så därför har man inte beställt överallt ännu, säger SD:s pressansvarige Martin Kinnunen.

Han påpekar att det går att beställa valsedlar ända fram till valdagen, även om de då inte blir skyddade från att väljare skriver till nya namn.

– Det som är intressant för oss med den här gränsen är att de låses, men vi är inte så oroliga. I flera kommuner kommer vi att ha öppna listor, och vi är inte rädda att det ska komma in något konstigt folk i alla fall, säger Kinnunen.

Enligt honom hade SD omkring tusen kandidater i alla tre valen 2010. Nu har man 2 500 av partiet godkända kandidater och räknar med 300 till.

TT

Publisert: