En död - unikt träkvarter utbränt

Publicerad:
Uppdaterad:

Olycka. Jättebranden i den unika trästaden i Eksjö är under kontroll.

En kvinna har omkommit, och kvarteret som har förstörts är det största i det kulturhistoriskt viktiga området.

– Vi har lyckat stoppa spridningen. Branden är under kontroll, men inte släckt, säger Micael Carlsson, räddningsledare, på en presskonferens med räddningstjänsten och kommunen.

Branden bröt ut tidigt i morse i ett av 1500-talshusen i Gamla stan i Eksjö, cirka sex mil öster om Jönköping. En kvinna i 25-årsåldern avled efter att ha skadats i branden.

– Det stämmer. Vi hade redan i morse en kvinna som var skadad och som fördes omgående till sjukhus. Det är hon som sedermera har avlidit, säger Lasse Johansson, presstalesman vid polisen i Jönköpings län, till TT.

Hur branden har uppstått är oklart, men den startade i en enskild fastighet och spreds sedan vidare i kvarteret.

"Ett skräckscenario"

Cirka 200 personer evakuerades från stadsdelen. Eksjö kommun har tillsatt en beredskapsgrupp som hjälper de som nu blivit bostadslösa att få tak över huvudet.

De 13 evakuerade som inte har möjlighet att bo någon annanstans, har nu kommunen inkvarterat i ett vandrarhem. De drabbade får också samtalshjälp och annat stöd. Under dagen har också Eksjöbor kommit och lämnat kläder och andra förnödenheter till de som mist sina hem.

– Beredskapsgruppen hjälper till att få fram sådant som kläder och blöjor till små barn, säger kommunalrådet Annelie Hägg (C).

För Eksjö som stad är branden en hård smäll. Gamla stan är viktig för turismen och av stort kulturvärde.

– I dag har det hänt som vi varit rädda för att det ska hända. Ett skräckscenario hade varit att vi mist hela området, säger Annelie Hägg.

Chockad granne

Samuel Hansson bor med sin fru tvärs över gatan, cirka 25 meter från det hus där branden bröt ut.

– Det var vid halv sex som jag hörde några på gatan där nere som sa att det brinner och "ring 112". Jag kände en branddoft och såg en pelare med rök vid grannhuset. Jag väckte min fru och tog med allt vad vi behöver. Bröllopskortet var det enda som vi fick med oss, berättar han och fortsätter:

Nu befinner sig Samuel Hansson och hans fru hos hans föräldrar, som bor några hundra meter från parets bostad. Till en början befarade han att elden skulle ta deras bostad.

– Först såg det lite farligt ut. Nu ser det bättre ut, men det är säkert rökskadat. Vi stängde fönster och dörrar innan vi gick i alla fall.

Omkring 60 brandmän från hela Jönköpings län arbetar med att släcka branden i byggnaden.

– Huset där kvinnan bodde är totalt nerbrunnet. Det är gamla träbyggnader, säger Lasse Johansson om släckningsarbetet.

TT

Publicerad: