Lättklätt på stan mer accepterat

Klädsel. Att svenskar är lättklädda "på stan" under varma dagar är inte ovanligt i dag och något de flesta accepterar. Men det finns saker som fortfarande kan irritera vissa - som män i shorts.

Kortbyxor? Kjol? Linne? Frågan om hur svensken ska klä sig i offentligheten på våren och sommaren är något som dyker upp varje år. Det berättar Mats "Etikettdoktorn" Danielsson från Eksjö, som bland annat föreläser om etikettfrågor.

Lättkläddhet har blivit mer tolererat, märker han.

– Vi har över huvud taget under en ganska lång period i Sverige accepterat att vi klär av oss alltmer, säger han.

Män i shorts

Något som diskuterats en hel del är ifall män kan ha shorts i det offentliga. Självklart, tycker Mats Danielsson.

– Den här debatten om en man får promenera på stan i shorts, med en skjorta eller tröja på, den debatten är rent fånig. Det är trams.

Men vilka kortbyxor som helst går inte an.

– Inte tangashorts, men exempelvis ett par kakishorts av normallängd.

Trots ökad tolerans mot shorts är det mindre accepterat än kjol, av traditionsskäl, menar Danielsson.

– Egentligen förstår jag inte riktigt vad det är så hemskt med att se en mans knän och vader, men faktum är att det är så. Själv tycker jag inte att det ser hemskt ut.

Lättklätt på jobbet

Varje sommar dyker också frågan upp om hur lättklätt det kan vara på arbetsplatser, berättar Dan Holke, chefsjurist och vd för LO-TCO Rättskydd AB.

Någon generell lag finns inte när det gäller hur arbetstagare ska klä sig.

– I princip kan nog arbetsgivaren ha synpunkter på vad man har för kläder, om man har kundkontakt, framför allt. Arbetsgivarens intresse av att bestämma sådant är svagare om man inte träffar en människa i sitt arbete utan sitter för sig själv i ett svettigt utrymme. Det blir en bedömning i det enskilda fallet där det inte är alldeles enkelt, säger Dan Holke.

TT

Publisert: