Kompakt missnöje bland vaccinskadade

INRIKES

Medicin. Stödet som staten erbjuder dem som fick narkolepsi av svininfluensavaccinet är otillräckligt enligt de drabbade själva. En enkät som SVT Nyheter gjort visar att hela 96 procent är missnöjda.

"Det är så absurt att vi behövde be på våra bara knän om hjälp, verkligen kriga för hjälp", heter det i en av många kommentarer från de drabbade som SVT har fått av dem som svarade på enkäten.

En ung kvinna skriver att hennes dröm om att gå på idrottsgymnasium krossades. Föräldrar vittnar om oro för att pengarna inte kommer att räcka, eftersom många drabbade barn och ungdomar kanske aldrig kommer att kunna arbeta.

"Den ekonomiska ersättningen ser vi som ett totalt misslyckande från regeringen", heter det i en kommentar.

SVT:s enkät gick ut till 350 av Narkolepsiföreningens medlemmar. 59 procent svarade, och 96 procent av dem anser att stödet varit för dåligt från politiker och myndigheter som var ansvariga för vaccinationskampanjen. 72 procent anser att stödet var mycket dåligt.

Kommentarerna vittnar också om bristande intresse och okunskap bland de styrande. Brist på specialistläkare och kuratorhjälp är annat som kommer fram liksom en ständig kamp mot myndigheter om allt från sjuk- och aktivitetsersättning till färdtjänst och ersättning för läkemedelskostnader, rapporterar SVT Nyheter.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM