Gränskontrollsländer tror på förlängt

INRIKES

Flyktingkrisen. Schengenområdets fem gränskontrollsländer - däribland Sverige - strävar vidare mot ytterligare en förlängning.

Ingenting har ännu ändrats, anser inrikesminister Anders Ygeman (S).

Inte minst Danmark talar öppet om viljan och behovet av att fortsätta med de interna gränskontroller som återinförts som en följd av flyktingkrisen.

– Det är inget tvivel om att det är vårt mål. Konkret så handlar det om vad som ska ske efter den 12 februari. Jag anser att det är helt avgörande att Danmark får fortsätta att ha gränskontroller, säger integrationsminister Inger Støjberg (från liberala Venstre), i samband med att Tyskland, Österrike, Sverige, Norge och Danmark möttes i Bryssel på fredagen.

Inget har ändrats?

Från svenskt håll låter det lite lindrigare från Anders Ygeman. Även om kontentan är densamma.

– Vi konstaterade egentligen att vi ser samma situation framför oss nu som för en månad sedan. Det är inget som väsentligen har förändrats, säger Ygeman efter mötet och hänvisar till hur de fem länderna i oktober lyckades övertyga EU-kommissionen om att ge tummen upp till en förlängning.

TT: Danmark talar väldigt tydligt om att de vill se en fortsättning. Är det också intrycket från de andra länderna?

– I dag finns det inget land som gör en annan bedömning än vad vi gjorde för en månad sedan då vi kom fram till att vi behövde gränskontroller, säger Ygeman.

Hur hjälpa pendlarna?

Parallellt pågår diskussioner mellan Sverige och Danmark om hur kontrollerna över Öresund kan förenklas för att underlätta för pendlarna.

– Vi har haft ett problem med att Danmark har gjort en regeringsombildning så att min motpart har bytts ut. Men jag hade ett väldigt bra samtal med Inger (Støjberg) i dag och jag har fortfarande förhoppning om att vi ska komma fram med Danmark, säger Ygeman som inom kort hoppas på ett möte med den nye danska justitieministern Søren Pape Poulsen.

Bryssel, TT:s korrespondent