Plågade krokodilen Kajsa är lycklig i England

INRIKES

Brott/Djur. Växthuset i Malmö är ett minne blott - krokodilen Kajsa lever nu lycklig i sitt nya hem i England.

Snart får hon göra 34 andra krokodiler sällskap, men den 43-årige man som höll henne fången i Sverige har dömts för djurplågeri.

När polisen hösten 2013 genomförde en husrannsakan hos en man i Malmö som misstänktes för grovt häleri hittade de till sin förvåning en två meter lång krokodil i mannens växthus. Därefter var turerna många kring krokodilen Kajsa, som först gick under namnet Kaj.

Först hotades hon av avlivning när inget nytt hem kunde hittas. Därefter riskerade krokodilen att döpas om till Glenn - innan det fastslogs att det rörde sig om en hona - vid en tänkbar flytt till Göteborg. Efter ett halvår hos Djurambulansen i Höganäs kom dock räddningen från England i form av Crocodiles of the World utanför Oxford.

– Hon mår jättebra här hos oss, säger zooägaren Shaun Foggett till TT.

Får kompisar nästa år

Kajsa flyttade dit i februari 2014 och där har hon fått behålla sitt namn. Än så länge bor hon själv. Orsaken är att Kajsa är betydligt större än de 34 andra nilkrokodiler som hon ska ha sällskap med i framtiden.

– Vi vill introducera henne på ett bra sätt. Just nu är hon för stor för de andra krokodilerna. Det skulle kunna uppstå bråk med svåra skador som följd, säger Foggett.

Förhoppningen är att Kajsa ska byta bostad under 2017.

– Nu bor hon ganska enkelt, men på det nya stället kommer det att vara flera stora pooler och växter överallt, säger Shaun Foggett.

Ett lidande i växthuset

Så bra hade Kajsa det inte hos den 43-årige Malmöbon, som uppgett att han fick henne av en god vän för mer än tio år sedan. I växthuset fanns det vassa stenar, en trasig glasruta och endast två mindre vattensamlingar på några få kvadratmeter. Kajsa var pigg och alert när hon hittades, men 43-åringen döms ändå för djurplågeri med straffpåföljden skyddstillsyn.

– Krokodilen har inte haft något i närheten av de land- och vattenutrymmen som en krokodil ska ha. Därför är det ett lidande för krokodilen och vanvård, säger rådmannen Martin Sunnqvist till TT.

TT