Gotland backar - säger nej till Nord Stream

INRIKES

Försvar. Region Gotland säger nej till att hyra ut Slite hamn till Nord Stream.

Mötet på utrikesdepartementet fick kommunen att backa.

– En naturlig konsekvens, säger statsminister Stefan Löfven.

Socialdemokraterna på Gotland har tidigare varit för en uthyrning, men mötet med försvarsminister Peter Hultqvist (S) och utrikesminister Margot Wallström (S) på tisdagen ändrade den saken.

– Det var entydigt bland samtliga partier att vi inte kan göra någon annan bedömning än den regeringen har gjort. De har gjort en så tydlig markering så vi måste säga nej, säger regionrådet Björn Jansson (S) efter att ha informerat regionstyrelsen om tisdagens möte på UD.

Statsministern välkomnar beskedet.

– Nu har kommunerna dragit de här slutsatserna och jag tycker att det är en naturlig konsekvens utifrån den information de har fått, säger Stefan Löfven.

Försvarsministern nöjd

Även försvarsminister Peter Hultqvist (S) välkomnar beskedet.

– Vi hade väldigt bra och seriösa och allvarliga diskussioner där vi kunde bidra med information, även sekretessbelagd, på mötet i går (tisdagen). Jag tycker att det är tillfredsställande att man nu har tagit det här steget, säger han till TT.

– Jag har stor respekt för hur man hanterat den här frågan, man har haft ett seriöst förhållningssätt till allvaret i frågan, säger Peter Hultqvist.

Det som talat för en uthyrning är hyresintäkter på 25-50 miljoner kronor för Gotland och cirka 100 miljoner för Karlshamn. Men också arbetstillfällen och nya inkomster för näringslivet. Enligt Hultqvist har det inte förekommit någon diskussion om ekonomisk kompensation till kommunerna. Däremot har man diskuterat möjliga "tillväxt- och utvecklingsbefrämjande åtgärder". Efter årsskiftet ska diskussionerna med kommunerna fortsätta.

Karlshamn avvaktar

– Det är en boll som vi gärna tar emot. Vi får träffa regeringen igen och diskutera vad som kan vara bra för Gotlands näringsliv, och hur långt de har tänkt sig att gå, säger Björn Jansson (S).

Karlshamns kommun var också med på mötet med regeringen på tisdagskvällen. Karlshamns besked nu är att beslutet om en eventuell uthyrning av delar av hamnen till Nord Stream ska skjutas upp. Kommunledningen vill ha mer tid att diskutera frågan.

– Vi tycker att vi ska bromsa detta nu och frysa avtalet så att vi kan diskutera färdigt efter den nya information vi fick i går, säger Per-Ola Mattsson (S), kommunalråd i Karlshamn, till SVT.

Hanteringen kritiseras

Trots att det nu tycks gå i den riktning som oppositionen länge krävt, får regeringen kritik för att det tagit för lång tid.

– Det har varit en stor saktfärdighet i detta från regeringens sida och det har varit olyckligt, säger Liberalernas Allan Widman.

Men Peter Hultqvist slår ifrån sig kritiken.

– Vi har gett besked efter en grundlig utredning. Man måste ha respekt för att det finns en beredningsprocess i ett regeringskansli. Det här är en oerhört omfattande ansökan, och vi har gått igenom den väldigt grundligt på mitt område av de försvarspolitiska effekterna. Det är väl bättre att man tar den tid som krävs för att få fram materialet och sen pratar än att man bara skjuter från höften.

TT