Tiotusentals i upprop för kvinnan i Fittjafallet

INRIKES

Brott. Fem män friades i veckan i den uppmärksammade Fittjadomen, misstänkta för att ha gruppvåldtagit en kvinna. Nu ställer sig över tiotusentals människor bakom kvinnan i ett upprop.

Vid 18-tiden hade över 69 000 personer skrivit under namninsamlingen "Vi står bakom kvinnan i Fittja!" som startade på tisdagskvällen.

I beskrivningen står det bland annat att alla som anmäler en våldtäkt förtjänar att berättelsen tas på allvar och att brottet sedan utredas noggrant.

Namninsamlingen sker på initiativ av rörelsen Skiftet som driver och startar kampanjer inom lika områden, bland annat miljö och mänskliga rättigheter.

"Polisen och politikerna måste lyssna på kritiken och komma med åtgärder annars kommer ännu fler kvinnor misstro deras förmåga. Nu har de chansen som de inte får missa att ta", skriver rörelsens kampanjchef Anna Westberg i ett pressmeddelande.

Tanken är att underskrifterna ska lämnas över till justitieminister Morgan Johansson (S). Utöver det planeras flera demonstrationer och fackeltåg i januari.

TT