Mamman om bilfödseln: "Ovärdigt"

Publicerad:

Vård. Tjugotre dagar efter det att BB i Sollefteå stängt kom den första bilförlossningen. I går födde Emma Andersson en flicka vid en rastplats nära Sidensjö utanför Örnsköldsvik.

– Jag ville inte detta. Det är så ovärdigt, säger Emma Andersson på en pressträff.

Klockan 10.07 på torsdagen föddes barnet på vägen mellan Sollefteå och Örnsköldsvik.

På fredag eftermiddag berättade Emma Andersson och det nyfödda barnets far Jim Bylund om händelsen:

– När vi kom till skogen kände jag att värkarna ändrade karaktär, de blev mer ryckiga. Och då gick vattnet. Jim fick förlösa henne, säger hon till Örnsköldsviks Allehanda.

Jim Bylund tillägger att det var ett halt och guppigt väglag och utomhus var det blåsigt och minusgrader.

Fick gå barfota

När ambulansen väl kom fram hade det gått tre minuter efter det att flickan kommit till världen. Emma Andersson fick då gå barfota och utan kläder in i ambulansen. Hon hade tidigare beskrivit känslan i ett öppet inlägg på Facebook:

"Utan byxor eller skor, med navelsträngen hängandes och vår dotter på bröstet får jag kliva ur bilen i snön i minusgrader", skriver hon.

I inlägget beskrev hon också det hela som en mardröm. "Panikslagen. Otrygg. Tror därför inte att bebisen skrikit eller andas. Vilket hon i verkligheten gjorde".

Under pressträffen, som hölls i ABF:s lokaler, fanns även Marie Eriksson, initiativtagare till ockupationen sjukhuset i Sollefteå. Hon grät när hon fick höra om Emma Anderssons dramatiska förlossning.

– Här kan liv offras och människors trygghet sättas på spel, som i det här fallet. Det är fruktansvärt att vår välfärd ska vara att föda barn i en bil, säger Eriksson till Allehandas reporter.

Starka protester

Emma Andersson riktar även udden mot politikerna: "Förtjänar vi inte bättre än såhär? Är detta år 2017?"

Både mamman och flickan mår bra. Familjen hade ett barn sedan tidigare.

Protesterna har varit starka mot att förlossningsavdelningen i Sollefteå stängts. Gravida måste nu i vissa fall resa mer än 20 mil för att föda på sjukhus, och sjukhuset har inför beslutet ockuperats av länsbor.

Som ett svar på oron hos blivande föräldrar startade ABF en kurs i bilförlossning, vilket blev en världsnyhet.

I Sverige saknas statistik över hur många barn som föds oplanerat utanför sjukhus. Men det är inte bara i Sollefteå som blivande mammor har långt till BB, vilket TT rapporterat om tidigare.

Små risker

Att resa uppemot 30 mil för att föda är verkligheten i sex län där avstånden till förlossningsvård är stora - Värmland, Dalarna, Jämtland, Västernorrland, Västerbotten och Norrbotten. De som bor i byarna utanför Arjeplog kan ha 35 mil till Sunderbyns sjukhus.

Farorna är små vid en normal graviditet även om avståndet till förlossningen är stort. Forskningen visar att risken för komplikationer fördubblas om en blivande moder har mer än 3,5 mil att färdas till sjukhuset, men även i de fallen är det inte fler än några enstaka fall per 1 000 förlossningar som drabbas av komplikationer.

TT

Publicerad: